MOSTAR

Tužilaštvo HNK i Porezna uprava FBiH: Zajednička borba protiv organizovanog kriminala

Fokus sastanka je bio na još uspješnijoj međusobnoj saradnji

Sa održanog sastanka. PR

A. O.

7.3.2023

Glavni kantonalni tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Zdenko Kovač sa saradnicima je održao radni sastanak s direktorom Porezne uprave Federacije BiH, Šerifom Isovićem i saradnicima, u prostorijama Kantonalnog tužilaštva u Mostaru.

Na sastanku je analizirana dosadašnja realizacija potpisanog Protokola o međusobnoj saradnji u otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela iz 2021. godine, te konstatovano zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom koja je rezultirala i podizanjem određenog broja optužnica iz oblasti utaje poreza i poreznih prijevara.

Fokus sastanka je bio na još uspješnijoj međusobnoj saradnji, te formiranju zajedničkih istražnih timova u najsloženijim predmetima u otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela iz djelokruga rada Porezne uprave F BiH, s naglaskom na koruptivna krivična djela. Također, istaknuta je potreba zajedničkog rada tokom cijelog trajanja krivičnog postupka, kako tokom provođenja istrage, tako i sve do okončanja postupka donošenjem pravomoćne sudske odluke.

Zaključak radnog sastanka je da efikasno procesuiranje složenih predmeta korupcije privrednog i organizovanog kriminala, doprinosi poboljšanju ukupne finansijske discipline u poslovanju privrednih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.