POTPREDSJEDNIK FBIH

Stojanović optužio SDA: Bitnija vam je vlast nego građanska država

SDA za 32 godine nikada nije bila van vlasti, ali želi još jedan mandat po svaku cijenu, istakao je

Igor Stojanović. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

7.3.2023

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović oglasio se večeras na Facebooku. On je optužio SDA da joj je bitnije zadržati vlast nego boriti se za građansku državu.

- Proces formiranja vlasti na nivou FBiH, do sad je pokazao da je za SDA mnogo bitnije zadržati se u vlasti, nego građanska država. SDA za 32 godine nikada nije bila van vlasti, ali želi još jedan mandat po svaku cijenu. Čak i sada kada nema partnere za većinu. Od kraja rata do danas slušamo iz SDA kako se baštini ideja građanske BiH. Ideja Armije BiH, ideja zajedništva, da je država najvažnija...

Drugi prioriteti

Nebrojeno puta se pokazalo da to nije tako i da u SDA imaju neke druge prioritete. Pod pritiskom srpskog i hrvatskog nacionalizma koji nikada nije omekšao, SDA je posustala. I u političkoj praksi počela donositi odluke kao i HDZ i SNSD. Kada može iz kluba Bošnjaka blokirati, blokirat će. Pravdajući da je to odbrana države, a ne grupe članova SDA koji žele samo vlast. Šaljući poruke Osmorci zašto mora biti HDZ kad i mi imamo većinu u klubu Bošnjaka kao i HDZ u klubu Hrvata. Što u potpunosti stavlja političku praksu SDA sa HDZ-om u isti koš. Etnički princip ispred građanskog. Ono što je sigurno da posljednjih 15 godina SDA mnogo više liči na Bošnjački HDZ ili SNSD. Zato su se u vlasti proteklih 32 godine odlično slagali sa nacionalnim strankama Srba i Hrvata. A države i zajedništva je sve manje. Razjedinjenost nikad veća.

Da je vlast bitnija od građanske države, pokazuje stav SDA o formiranju Vlade FBiH. Mada postoji natpolovična većina u oba doma Parlamenta FBiH, najbitnije za SDA je stav 13 delegata iz kluba Bošnjaka koji su izabrali gospodina Lendu. Nije toliko bitno kako je izabrano 5 od ovih 13 delegata, nego stav da treba onemogućiti svaku demokratsku, građanski izabranu većinu ako SDA nije u vlasti. 

Put za raspad države

Činjenica je da po Ustavu gospodin Lendo ima na to pravo. Ali se postavlja pitanje gdje je tu volja građanske BiH u koju spadaju i Bošnjaci koji nisu u SDA i Srbi i Hrvati i Ostali. Gdje je tu poštovanje svih ostalih koji nisu u SDA i DF-u? I gdje je tu uopšte građanska BiH za koju bi se trebali sutra boriti i u RS i na teritorijama pod vlašću HDZ-a? Ako svi pristanemo na legitimno predstavljanje koje promovišu iz HDZ-a i SNSD-a, onda je to put u 3 etnički čiste teritorije. I trasiran put za raspad države.

Borit ću se za građansku većinu jer samo tako principijelno možemo tražiti isti odnos i u RS i bilo gdje drugo. Ako pristanemo da se etnički blokira formiranje vlasti, danas Bošnjaci, jučer Srbi i Hrvati, sutra ko zna ko, dali smo svim nacionalistima legitimitet da to rade kad god im je ćeif. To nije put za jednakopravnost, nego za 3 etnička čista bloka i raspad države - napisao je Stojanović na Facebooku. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.