ODRŽALI SASTANAK

Helez i Reinersten: Intezivirati projekte saradnje s NATO-om

Sagovornici su izrazili obostrani interes za nastavak buduće saradnje

Helez i Reinersten. MOBiH

A. K.

8.3.2023

Ministar odbrane i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez održao je sastanak sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH, Nj.E. Olavom Reinertsenom.

Sastanku je prisustvovao i nerezidentni vojni ataše Kraljevine Norveške za BiH, sa sjedištem u Beogradu, brigadir Dag-Magne Lunde.

Važan partner

Ambasada K. Norveške je kontakt ambasada Bosni i Hercegovini za saradnju sa NATO savezom i izuzetno važan partner i prijatelj našoj zemlji.

Teme sastanka su bile prioriteti rada MO i OSBiH u narednom periodu, te modaliteti i vrste podrške koju Ambasada K. Norveške pruža Bosni i Hercegovini u ispunjenјu njenih strateških ciljeva.

Ministar Helez se zahvalio ambasadoru Reinertsenu na svakoj vrsti pomoći, a posebno na doprinosu koji NATO kontakt ambasada daje projektima javne diplomatije i angažmana svih segmenata civilnog društva u kreiranju podrške za NATO integracijski proces.

Finansijska sredstva

Ministar Helez i ambasador Reinertsen su istog stava da je veoma važno intenzivirati aktivnosti na realizaciji svih projekata saradnje sa Savezom, prvenstveno zbog dešavanja u Evropi i šire.


S održanog sastanka. MOBiH

Zbog nedovoljnog izdvajanja finansijskih sredstava za resor odbrane, naglašena je potreba za daljnjom podrškom i pomoći partnerskih zemalja.

- Odobreni Paket pomoći NATO-a za jačanje odbrambeno-sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, koji obuhvata devet projekata pomoći za odbrambeni sistem i tri projekta pomoći za sigurnosni sistem BiH, od izuzetne je važnosti za opremanje OSBiH i unapređenje njihove operativne sposobnosti. Na toj i drugim vrstama pomoći posebno sam zahvalan zemljama članicama NATO-a - istakao je ministar Helez.

Na kraju sastanka sagovornici su izrazili obostrani interes za nastavak buduće saradnje na dobrobit svih građana u Bosni i Hercegovini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.