AFERA RESPIRATORI

Fadil Novalić optužio Narod i Pravdu za montiranje političkih procesa

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano suđenje bivšem premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim zbog afere "Respiratori"

Novalić: Završne riječi tužitelja su kao pripovjetka. Avaz

Piše: Eldar Abaz

8.3.2023

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održan nastavak suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim zbog afere "Respiratori". 

Odbrana prvooptuženog Fadila Novalića u Sudu BiH danas je iznijela završne riječi, a tom prilikom advokatica federalnog premijera Nina Karačić- Brković kazala je da je Novalić danas komentirao dokaze koji su izneseni tokom postupka posebno jer je odbrana tokom glavnog pretresa tražila dokaze sa mobilnih telefona i kompjutera koji su oduzeti.

- Mi smo nažalost taj dokaz dobili kasno, pred kraj glavnog pretresa. Tu je ustvari i pronađen dokument o kojem je premijer danas govorio. Govorio je na bazi dokaza koji su nađeni - kazala je Karačić Brković. 

Advokatica je na pretresu kazala da se tužitelji vode dokazima koji nemaju argumentaciju, ali i da veliki broj svjedoka nije ni morao biti ispitan.

Montirani procesi

Novalić je u toku svoje završne riječi koju je podijelio na deset poglavlja, referirao se na djelo Franca Kafke “Proces”, gdje je naveo da je u istom položaju kao i glavni lik ovog romana.

Također, istakao je da je riječ o političko – monitranom procesu, iza kojeg stoji stranka Narod i Pravda, koji imaju mentora, aludirajući na Elmedina Konakovića. 

Cilj ovog procesa jeste diskreditiacija njega kao premijera Vlade FBiH, ali i Sebije i Bakira Izetbegović. 

Dodao je i to da je njegova obligaciona uloga bila potpisivanje pisama namjere, ali i dokumenata u koje je imala čitava Vlada FBiH uvid, te su jednoglasno izglasali nabavku respiratora.

Pored toga, pomenuo je grupu koju su sačinjavala tri medija i jedan ministar iz Vlade FBiH, te je ovu postavku nazvao “Gacko je čudo”. 

Pogodan trenutak 

Novalić u svojoj završenoj riječi navodi i to da je čitav ovaj proces osmišljen i isplaniran, jer se tražio trenutak kada će se moći pokrenuti medijski linč, a pandemija kao i javna nabavka respiratora su bili odlična prilika za to. 

Kazao je i to da postoje jasni dokazi toga da se čitav ovaj process monitra, te se osvrnuo i na to kada je Hasan Ganibegović otišao kod advokata Kolića, a baš u tom trenutku ih je uslikao Igroj Stojanović (SDP).

- Zašto si išao tamo, sada si me napravio vođom kriminalne grupe – citirao je Novalić svoje riječi upućene Ganibegoviću.

Kazao je i to da su tužioci rad SIPA-e nazvali minimalnom pomoći, te su iskoristili medije na samom početku kako bi stvorili bunt kod ljudi.

- Željeli su da predstave premijera kao nekoga ko krade od ljudi u period kada su im životi ugroženi – kazao je Novalić u svom izlaganju.

Za kraj je završne riječi tužitelja okarakterisao kao pripovjetku Branka Čopića "Izokrenuta priča".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.