ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović razgovarao sa specijalnim izaslanikom Njemačke za Zapadni Balkan

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da je kandidatski status Bosne i Hercegovine podsticaj da se nastavi s potrebnim reformama

Sarazin i Bećirović: Važni razgovori. Anadolija

E. T.

8.3.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio je Sarrazinu na posjeti, istakavši da je ona jedan u nizu dokaza pažnje i interesovanja koju SR Njemačka pokazuje prema Bosni i Hercegovini.

Posebno je istakao kontinuiranu pomoć i zalaganje SR Njemačke na evropskom putu Bosne i Hercegovine te podršku u dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Član Predsjedništva BiH Bećirović rekao je da je kandidatski status Bosne i Hercegovine podsticaj da se nastavi s potrebnim reformama i ispunjavanjem obaveza na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Naglasio je da su nakon dobijanja kandidatskog statusa na potezu sve institucije, organi vlasti i političari u Bosni i Hercegovini na dinamizovanju evropskog puta, dodavši da se u tome očekuje i podrška SR Njemačke.

Član Predsjedništva BiH Bećirović naveo je da je za Bosnu i Hercegovinu veoma važno da bude nastavljen Berlinski proces i da u tome bude značajan angažman SR Njemačke.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da su odnosi Bosne i Hercegovine i SR Njemačke izuzetno dobri i prijateljski, a saradnja odlična i na političkom i na ekonomskom planu,te da je interes Bosne i Hercegovine da tako bude nastavljeno i ubuduće.

Kao primjer naveo je da je SR Njemačka jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i da je robna razmjena između dvije zemlje, koja je posljednjih godina u stalnom porastu, u 2022. godini premašila pet milijardi KM.

Član Predsjedništva BiH Bećirović istakao je da je odlična saradnja između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke i u oblasti odbrane. Posebnu zahvalnost iskazao je za angažovanje SR Njemačke na deminiranju u Bosni i Hercegovini, navodeći da je ona treći donator u toj oblasti.

Specijalni izaslanik SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin rekao je da je cilj njegove posjete BiH da dobije informacije kako SR Njemačka konkretno može da pomogne Bosni i Hercegovini u ispunjavanju obaveza u nastavku evropskog puta, nakon dobijanja kandidatskog statusa.

Smatra da je, nakon dobijanja kandidatskog statusa, potrebno da Bosna i Hercegovina u daljem evropskom putu donese konkretne zakonske propise i odluke.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao savjetnik Mario Đuragić, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.