UPUĆENE IM BROJNE PSOVKE

Incident na Osmomartovskom maršu u Banjoj Luci: Aktivistima oteli LGBT zastavu

Stigavši na Trg Krajine, jedna od aktivistkinja Melani Isović je uzviknula "Vratite nam zastavu duginih boja. Ovdje smo i ne plašimo se"

Huligani oteli zastavu. Printscreen

H. J. I.

8.3.2023

Osmomartovski marš je tradicionalno ove godine 12. put održan u Banjoj Luci, ali je naišao na negodovanje prolaznika zbog LGBT zastava.

Marš su organizirali udruženja Oštra nula, Radnička solidarnost BiH i Centar za mlade KVART. Šetnja je počela ispred Narodnog pozorišta RS, a završila se na Trgu Krajine.

Cilj je da se ukaže na značaj prava žena, kao i manjkavosti u društvu zbog kojih je život žena u lošijem položaju. Okupljeni aktivisti su transparentima poručili: "Nismo jeftina radna snaga, nećemo da plaćamo vaše krize", "Jedna predsjednica ne čini proljeće", "Hoću istu platu kao moj kolega", "I Romkinje su radnice", "Žena majka radnica - na birou, domaćica".

Grad Banja Luka odbio je da marš uvrsti u gradsku manifestaciju "Mart mjesec žena" u okviru kojeg će biti organizovani koncerti pop i izvorne muzike. Organizatori marša su u ranije izdatom saopćenju istakli da je Grad ovako odlučio jer strahuju da bi se na skupu mogla pojaviti obilježja LGBT zajednice i ukrajinske zastave.

Prilikom šetnje je došlo do incidenta. Kako su aktivistikinje, između ostalog, nosile i zastavu duginih boja, nekoliko mladića u tamnim duksericama i sa kapuljačama im je otelo zastavu, uzvikujući: "Ua, pederi!".

Od prolaznika su dobili mnoge uvrede zbog zastave prije nego što im je oteta, a psovali su im govoreći "je***m vam majku" i slične uvrede.

Stigavši na Trg Krajine, jedna od aktivistkinja Melani Isović je uzviknula "Vratite nam zastavu duginih boja. Ovdje smo i ne plašimo se".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.