KREĆE SE U PROCEDURU

Nova Vlada KS imenovat će se 24. marta

Danas se očekuje sjednica Komisije za izbor i imenovanja

Skupština KS: 24. marta odlučuju o novoj Vladi. Screenshot

S. S. / TV SA

9.3.2023

Skoro sva imena budućih ministara u Vladi KS poznata su javnosti. Jedina nepoznanica je ko će biti na čelu ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Sjednica Skupštine na kojoj će biti imenovana Vlada bit će zakazana za 24.mart, rekao je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić za TV SA.

Krajem mjeseca u ove klupe trebali bi zasjesti novi ministri u Vladi KS. Prema Poslovniku Skupštine KS, predsjedavajući nakon što mu mandatar za sastav vlade dostavi spisak sa imenima ministara kreće u dalju proceduru imenovanja Vlade.

SBiH dvije pozicije

- Zakazat ću odmah za sutra sjednicu Komisije za izbor i imenovanja koja treba da prihvati te prijedloge i naravno zakazat ću Kolegij skupštine KS koji treba da zakaže sjednicu SKS, 24.marta je planirana sjednica SKS na kojoj treba da se potvrdi vlada KS - kazao je jučer za TVSA Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

Iako do samog kraja nije bilo poznato da li će SBIH biti dio nove Vlade, ova stranka u raspodjeli resora dobila je dva ministarstva – finansije i komunalnu privredu.

Osim premijerske pozicije, Našoj stranci pripala su još dva ministarstva. Od ranije je poznato da će Darja Softić Kadenić ostati ministrica pravde i uprave dok se još uvijek čeka na informaciju ko će biti na čelu ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Prvi zadatak budžet

Narodu i pravdi pripala su četiri ministarstva. U tri resora zadržali su ministre iz još uvijek aktuelnog saziva dok će na mjestu ministra privrede umjesto Adnana Delića sada biti Zlatko Mijatović. I SDP će imati četiri ministra u novoj vladi. Od toga dva ministra Haris Vranić i Adnan Šteta ostaju i u novom sazivu, a Kenan Magoda i Enda Pavić Pečenković nova su imena.

Prvi zadatak nove Vlade KS bit će usvajanje budžeta za ovu godinu. Podsjetimo do kraja marta na snazi je odluka o privremenom finansiranju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.