SAGLEDALI NAPREDAK

Korisnici bioničkih proteza i odijela za neuromišićnu stimulaciju posjetili Ministarstvo zdravstva KS

Očekujem još više od ove umjetne inteligencije koja se nalazi u mojoj protezi, rekao je Vatreš

Bionička proteza. Vlada KS

A. O.

9.3.2023

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom, prof.dr. Harisom Vranićem je krajem prošle godine nabavilo i doniralo pet bioničkih proteza i 15 odijela za neuromišićnu stimulaciju za osobe sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici Ministarstva ugostili su korisnike ovih pomagala Damira Vatreša i Almira Palasku, kako bi vidjeli njihov napredak i čuli njihova iskustva nakon nekoliko mjeseci korištenja.

Rezultat ogromnog truda

Korisnik neuromodulacijskog odijela Palaska je istakao kako su on i odijelo tim i da je svaki mali napredak rezultat ogromnog truda i želje koje ulaže, dok je korisnik bioničke proteze Vatreš naglasio da mu je ova proteza poboljšala kvalitet života i svakodnevne aktivnosti.

- Očekujem još više od ove umjetne inteligencije koja se nalazi u mojoj protezi, iako sam neke pokrete i radnje usavršio i u kraćem roku nego je to bilo predviđeno - izjavio je Vatreš.

Ministar Vranić je ranije naglasio kako je ovo Ministarstvo prepoznalo potrebu za osnaživanjem projekata koji će unaprijediti kvalitet života osiguranicima, s posebnim fokusom na kategorije stanovništva koje su marginalizirane i dobijaju samo ono što im je zakonom određeno.

Nastavak projekta

- Zadovoljstvo mi je najaviti da nastavljamo projekt nabavke bioničkih proteza i neuromišićnih odijela i u ovoj budžetskoj godini. Radujemo se i dalje slušati inspirativne priče njihovih korisnika - izjavio je ministar.

Sredstva za nabavku ovih pomagala bila su previđena u Budžetu Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.