ŽELI POVEĆANJA PLAĆA

Smailbegović: Ova dva zakona nemaju štete po budžete Fonda PIO-a

mogli bi zaista napraviti jedan značajan doprinos u povećanju plaća u realnom sektoru radnika na način da što više novca od povećanja ode radniku

Konferencija SSS BiH i UPFBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Piše:

9.3.2023

Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH danas su u prostorijama Doma sindikata održali konferenciju za medije.

Razlog za ovu konferenciju je to što rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nije uvrstilo  na dnevni red sjednice zakazane za 15. mart 2023. godine Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH, čijim usvajanjem bi se omogućilo brzo povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.

Ralje politike

Tim povodom prisutnima se obratio Adnan Smailbegović ispred Udruženja koji je kazao da je privreda, a pogotovo privatni sektor u raljama politike.

- Zaista nikako da se iščupamo da napravimo nekako taj ambijent da nam politika daje vjetar u leđa, a ne da nam odmaže. Ova dva zakona koja smo uradili mi skupa sa predstavnicima sindikata, to su zaista dva benigna zakona, dva lagana zakona koji nemaju štete po budžete fondova PIO-a, zdravstva, a mogli bi zaista napraviti jedan značajan doprinos u povećanju plaća u realnom sektoru radnika na način da što više novca od povećanja ode radniku, a jedan manji dio ode državi - rekao je Smailbegović.

Između ostalog, dodao je da su to oni i zakonom predivdjeli da 11 posto ide državi, a 89 posto radniku, za razliku od onog što postoji danas. 

Nije tačka dnevnog reda

- Imamo problem da se taj zakon uopće uvrsti na dnevni red i ja moram biti iskren da smo zaista vrlo iznenađeni da se on nije našao na dnevnom redu za sljedeću sjednicu Predstavničkog doma federalnog Parlamenta koja je zakazana za 15. Za januarsku sjednicu nismo imali to spremno jer morali smo čekati proceduru. Morali smo čekati da se Vlada izjasni - rekao je Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Ispred sindikata prisutnima se obratio Mevludin Bektić predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine koji je rekao da žele dati podršku ovoj inicijativi, mada je nesistemsko rješenje.

Dodao je da je urgentno doći do povećanja plaća radnika.

Pokretanje određenih aktivnosti 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Samir Kurtović pozvao je još jednom sve političke stranke i parlamentarce u Federaciji BiH da usvoje ove izmjene zakona.

- Ako se to ne desi, mi ćemo kao sindikati pokrenuti određene aktivnosti vezano za realizaciju ova dva zakona, odnosno dvije izmjene zakona, koji će definisati ovaj dodatak na platu do 400 KM - rekao je Kurtović.

Naglasio je da se radi o opciji koja se odmah može riješiti.

- Očekujemo da jednoglasno sve političke opcije prihvate ove izmjene i da napokon ti dodaci na plate budu do 400 KM, tako da radnici iz realnog sektora mogu računati na sasvim pristojno povećanje plata da ne bi odlazili iz Bosne i Hercegovine i da bi zaustavili radnike da ostaju ovdje - kazao je Kurtović.

Iz UPFBiH su naglasili hitnost donošenja ovih izmjena i dopuna, kako bi se zaposlenima u realnom sektoru pomoglo da lakše podnesu povećane troškove života, a istovremeno barem dijelom zaustavio odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.