BORBA SDA ZA OPSTANAK

Kako je crnolistaš Novalić pretvorio sudnicu u ring za međustranačke obračune

Najbliži opis izgovorenog bio bi stranački pamflet, često u sličnim izdanjima viđan na botovskim profilima, naročito na onim s adresama u EU

Fadil Novalić. Fena

9.3.2023

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje u aferi "Respiratori", gdje je prvooptuženi Fadil Novalić, osoba sa američke crne liste i premijer Federacije BiH, trebao iznositi završne riječi.

S obzirom da već i ptice na grani znaju da će sudija Branko Perić, koji metodom "slučajnog" odabira, dobija sve najosjetljivije predmete koji bi mogli oštetiti porodičnu stranku, osloboditi i Novalića, za iznošenjem završnih riječi nije bilo potrebe.

Zašto bi i bilo kada je isti sudija oslobio i bivšeg prvog stranačkog obavještajca Osmana Mehmedagića Osmicu, a nakon toga je donio i oslobađajuću presudu u slučaju Memić. Matrica je uvijek bila ista – priča o neviđenom pritisku i medijskoj hajci kako bi se na taj način pokušalo diskreditirati Tužilaštvo BiH.

Da su sigurni u oslobađanje govore i ranije izjave po televizijama. Prvo je Novalić izjavio da će njegov slučaj ogoliti pravosudni sistem i dovesti do preokreta u njemu, aludirajući na to kada bude oslobođen, a onda je njegovom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću u jednom gostovanju izletilo „kada bude oslobođen“.

Stranački pamflet

Umjesto iznošenja završnih riječi, crnolistaš je po starom konceptu dobio već pripremljen govor iz stranačkih i donedavnih paraobavještajnih krugova, koji je na sve ličio, ali ne i na ono što je trebao, a to su završne riječi. Najbliži opis izgovorenog bio bi stranački pamflet, često u sličnim izdanjima viđan na botovskim profilima, naročito na onim s adresama u Evropskoj uniji.

I umjesto završnih riječi je čitao ono što stranku najviše boli, a to je o stranci Narodu i Pravdi, zato što je preuzela primat u brojnim procesima, iako ta stranka ima brojne bivše kadrove SDA. Tako su Novaliću dali jedan plagirani dokument, gdje se govori kako će Narod i Pravda praviti hajku protiv njega i na koji način, iako je sam dokument pun nelogičnosti, što su odmah i pojasnili funkcioneri NiP-a, a Konaković je i poručio ako nije plagijat neka ga oslobode.

Stranački vojnik

Ranije nije bilo jasno zašto SDA toliko insistira na Novaliću, iako je prije njega bilo mnogo jačih stranačkih kadrova kojeg se Izetbegovićeva stranka polako odricala kako su ulazili u probleme. 

Ipak, i pored optužnice i američke crne liste, oni su ga svim silama branili, čak govorili i o besmislu američkih sankcija, ali očito je sada da je riječ o jednom jakom stranačkom vojniku, koji će za njih sve uraditi, a opet na drugoj strani o nedovoljno moćnoj osobi da bi se mogla okrenuti u nekom trenutku protiv njih.

Osim toga, Fadil Novalić je personifikacija jedine vlasti za koje se svim silama bore da je zadrže, a to je na nivou Federacije BiH. Zato su predložili istrošenog penzionera Refika Lendu za potpredsjednika Federacije BiH, jer nije neka velika šteta ukoliko završi na američkoj crnoj listi zbog blokiranja formiranja nove Vlade Federacije BiH, koja bi bila volja demokratske većine u oba doma Parlamenta FBiH.

Izgubili sve mehanizme moći

S obzirom da je SDA izgubila sve mehanizme moći, vlast su izgubili u dobrom dijelu kantona, nisu dio vlasti na državnom nivou, predsjednik stranke je doživio debakl na izborima, a njegova supruga i direktorica KCUS-a na Senatu, kada je ostala bez zvanja magistrice, dok je omiljeni obavještajac Osmica okončao svoju eru u OSA-i, jedina prilika im je Vlada Federacije BiH i to ona u tehničkom mandatu s Fadilom Novalićem kao premijerom.

Iako bi se u takvoj Vladi FBiH došlo do jednog paradoksa da je premijer u vlastitoj Vladi opozicija, obzirom da HDZ, SBB i NiP imaju većinu, osoba sa američke crne liste bi bila korisna jer ima medijski prostor i služila bi za isto kao u sudnici, a to je čitanje na konferencijama za medije onog što stranka napiše o političkim protivnicima.

Sve u svemu jedna totalno apsurdna situacija vjerovatno nikad viđena u demokratskom svijetu, a sve to preko leđa nejakog stranačkog vojnika Fadila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.