POTPREDSJEDNIK FBIH

Stojanović nakon sastanka sa Saracinom: Međunarodna zajednica nema namjeru od BiH napraviti modernu državu

Nakon Šmitovih izmjena SDA je uspjela da ima taj ključ zbog kojeg se ne može formirati vlast, rekao je Stojanović

Igor Stojanović. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

9.3.2023

U ambasadi Njemačke danas je održan sastanak specijalnog predstavnika njemačke vlade za zapadni Balkan Manuela Saracina (Sarrazin) sa potpredsjednicima Federacije BiH Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem. Razgovarali su o formiranju vlasti na federalnom nivou.

Poštovati građansku većinu

Nakon sastanka Stojanović je komentirao kako su Saracina upoznali sa svojim viđenjima toga kako se treba formirati nova Vlada Federacije BiH.

Stojanović je također istakao kako je sudionicima današnjeg sastanka bilo jasno da se radi o veoma različitim viđenjima procesa.

- Prijedlog mog rješenja je da se poštuje građanska većina. Nakon Šmitovih izmjena SDA je uspjela da ima taj ključ zbog kojeg se ne može formirati vlast. Nisam stekao utisak da će bilo ko reagovati jer međunarodna zajednica nema namjeru da od nas napravi modernu državu. To je pitanje o kojem će se odlučivati u narednih tridesetak dana - kazao je Stojanović.

Bez SDA u Vladi FBiH

SDP-ov potpredsjednik FBiH naglasio je kako vidi formiranje nove federalne Vlade bez učešća SDA.

Također je istakao kako je na sastanku Saracinu predstavljena situacija u kojoj su se našle stranke u FBiH te da je on govorio o potencijalnim rješenjima onako kako SDP smatra da bi se trebale razriješiti okolnosti u vezi sa novom Vladom FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.