JEDNOGLASNO PODRŽAN

Pavle Krstić prijedlog NS za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS

Krstić je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Pavle Krstić. Naša stranka

H. J. I.

9.3.2023

Kantonalni odbor Naše stranke jednoglasno je podržao Pavla Krstića, profesora na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao kandidata za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Krstić je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Trenutno predaje na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. Također je predavač i na Šumarskom, Poljoprivredno-prehrambenom i Građevinskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Profesionalna karijera

U profesionalnoj karijeri bavio se projektovanjem enterijera, arhitektonskim projektovanjem, projektovanjem arhitektonske i urbane rasvjete, kao i pejzažnim projektovanjem. Učestvovao je na brojnim arhitektonskim takmičenjima. Na matičnoj katedri pokrenuo je dva izborna predmeta u vezi s planiranjem i dizajnom rasvjete i pejzažnim projektovanjem. Trenutno obnaša dužnost šefa katedre na matičnom fakultetu.

Aktivno se bavi i sportskim radom. Dugogodišnji je predsjednik Upravnog odbora Klizačko-koturaljskog kluba "Bosna", član je Skupštine Federalnog saveza klizačkih sportova, član je Skupštine i U.O. Saveza klizačkih sportova BiH. Aktivno je učestvovao u organizaciji EYOF-a 2019. kao direktor takmičenja u brzom klizanju na kratke staze. Također je član U.O. Univerzitetskog sportskog društva Bosna.

Principi njegovog djelovanja

Upitan koji će biti principi njegovog djelovanja, Krstić je odgovorio:

- Što se tiče samog visokog obrazovanja i mladih, u prvom redu insistirat ću na reformi visokog obrazovanja po ugledu na evropske univerzitete te na reformi i formiranju širokog sistema neprofesionalnog (amaterskog) sporta koji bi obuhvatio kompletnu omladinsku populaciju. To podrazumijeva značajno pojednostavljenje administracije. Što se tiče opštih principa, to su dosljedno poštivanje ljudskih prava, u prvom redu individualnih, pa onda i kolektivnih te osiguranje socijalne pravde za sve.

Podsjećamo, Krstić je bio kandidat Naše stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo na izborima 2022. godine. Učestvovao je u radu stručnih komisija u Općini Centar i Gradu Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.