SOCIOLOG

Vasić za "Avaz": Tjeraju nas lažnim nacionalizmom

Za egzodus begovi ne mare jer još ima raje da plaća harač

Vasić: Ne vjeruju sistemu. Facebook

Alen Bajramovic

10.3.2023

Odlaze mladi, stari, porodice, odlaze tamo gdje im nije važno da li su Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali, važno im je da se njihovo ljudsko dostojanstvo poštuje. Ovo je, reagirajući na podatak da je u posljednjih desetak godina BiH napustilo više od 600.000 građana, kazao sociolog Vladimir Vasić.

- Raja odlazi dok begovat mirno divani na nacionalnim minderima. Jesmo li svjesni činjenice da je 600.000 duša, od ove šake jada koliko nas ima, napustilo prađedovinu i otišlo u egzil?! Savremeni egzodus za koji begovi ne mare jer još ima raje da plaća harač - rekao je Vasić.

Lažne diplome

Dodaje da mlade najviše boli to što njima upravljaju oni bez zasluga i kvaliteta, da se na odgovorne pozicije dolazi i uz pomoć lažnih, kupljenih diploma, da odlaze i zato što ne vjeruju sistemu.

- Savremeni egzodus iz BiH potpomognut je anemičnim, ispraznim, kvazipatriotskim ideologijama i populističkim retorikama, lažnim nacionalizmom kojim se od rata naovamo vješto manipuliše. Komplikovan, skoro neodrživ državni aparat, konstantno vraćanje u prošlost, manipulativni odnos ka istorijskim činjenicama, ratnohuškačka retorika, duboka podijeljenost društva i niz drugih faktora utiču na odluku o „prelasku kućnog praga“ - istakao je Vasić.

Ne vidi želju vladajućih da promijene ovakve trendove, ali ni građani ne pokazuju spremnost da ih na tu obavezu podsjete.

Raja i fukara

- Njima pašaluk, nama pasjaluk – i mirna Bosna. Tlačenje nas čini većim patriotama, zadovoljnijim nacionalistima i, što nas više naš bič tuče, to smo sve ljući na onog drugog u toru do nas. Kao oboljeli od štokholmskog sindroma, ne uviđamo da su podjele koje nam nameću neprirodne i njima produktivne, da, dok se raja i fukara u torove dijeli, dotad begovat mirno vlada - potcrtao je Vasić.

Ništa ih ne krivim jer smo ih izabrali, prihvatili i kao poslušni kmetovi klimamo glavom na svaki namet i udarac bičem. Najvažnije je, izgleda, koji te bič tuče. Ne dao Bog da Srbina udari bošnjački, mora se znati čiji bič tuče i čija noga gazi, svako svoj tor i svoje dvorište, navodi Vasić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.