NA UKC RS

Prvi put urađena laparoskopska resekcija želuca kod pacijenata sa karcinomom

Ovdje je sve na vrhunskom nivou, rekao je dr. Milošević

Urađene operacije  - Avaz
Sa održane konferencije  - Avaz
Sa održane konferencije  - Avaz
Sa održane konferencije  - Avaz
Sa održane konferencije  - Avaz
+4
A. O.

10.3.2023

Specijalista opće i robotski asistirane hirurgije Igor Milošević iz bolnice "St. Elizabeth Health Center" iz Ohaja posjetio je Univerzitetski klinički centar RS i uradio pet operacija zajedno sa timom UKC.

Tom prilikom, ljekari UKC RS su zajedno s ljekarom Miloševišem laparoskopske resekcije želuca kod pacijenata sa karcinomom želuca, što je prvi put da se takva operacija izvodi u RS.

Tri operacije 

Milošević zajedno sa hirurškim timom iz Klinike za oću i abdominalnu hirurgiju na čelu sa doktorom Goranom Јanjićem izveo tri laparoskopske operacije hijatalne hernije (želučane kile).

Tim Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje vodio je doktor Vladimir Mrđa.

Specijalne biološke mrežice

- Prilikom ovih hirurških zahvata po prvi put u regionu su se koristile specijalne biološke mrežice. Također, po prvi put se koristila i LINX procedura kao jedna od najinovatnijih procedura kojom se postavlja magnetni prsten koji reguliše refluks, odnosno vraćanje želučanog sadržaja u jednjak - navode iz UKC.

Posjeta doktora Igora Miloševića još jedan je od pokazatelja da su kontinuirana edukacija medicinskih profesionalaca i sticanje novih znanja i vještina prioritet Poslovodstva UKC RS sve u cilju pružanja što kvalitetnijih usluga našim pacijentima.

- Nakon odsanjanog evropskog sna, sada sanjamo američki san. Presretan sam što je uvaženi kolega dr. Milošević rekao da imamo odlične sale i opremu, a što je najbitnije odlične ljekare. Svjestan sam da možemo i moramo bolje i s tim ciljem je danas ovdje sa nama uvaženi kolega koji je zajedno sa našim ljekarima operisao naše pacijente i prenio svoje znanje našim ljekarima. Dogovorili smo saradnju da Milošević i ubuduće dolazi u UKC RS, a i da se našim ljekarima omogući odlazak u SAD radi dodatne edukacije, a sve u cilju unapređenja zdravlja stanovnika RS - rekao je Đajić.

Regionalni lideri

Dodao je da s ponosom može da kaže da su oni u UKC RS regionalni lideri kada su u pitanju operacije želučanih kila i operacije resekcije želuca kod pacijenata sa malignim bolestima.

- Danas smo po prvi put u regionu uradili tri operacije želučane kile koristeći posebne biološke mrežice i jedan poseban magnetni prsten – LINX što predstavlja najinovativniju metodu. Danas smo po prvi put uradili laparoskopsku resekciju želuca kod pacijenta sa karcinomom. Zahvaljujem se dr. Miloševiću na podršci i na plodnoj budućoj saradnji. Dr. Milošević se bavi robotskom hirurgijom kao apsolutnim trendom u minimalno invazivnoj hirurgiji i siguran sam da ćemo uz njegovu podršku i mi poći tim putem - rekao je Goran Јanjić.


Pružanje podrške

Također se zahvalio na prilici da pomogne i pruži podršku kolegama.

- Doktor Јanjić je fenomenalan hirurg. Ovdje je sve na vrhunskom nivou. Svoj tim kada bih doveo ovdje vidjeli bi da nema nikakve razlike u uslovima u operacionim salama. Koristimo iste instrumente i kamere. Radimo odlično kao tim. Operacije su kompleksne ali se pacijenti brzo oporavljaju - rekao je doktor Igor Milošević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.