VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Šmit se sastao sa austrijskim i italijanskim ministrima vanjskih poslova

Odluka Vijeća EU da dodijeli kandidatski status za članstvo u EU Bosni i Hercegovini bila je prijeko potreban poticaj, kazao je Šmit

Sa održanog susreta. OHR

A. O.

10.3.2023

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) danas je u OHR-u bio domaćin austrijskom saveznom ministru za evropske i međunarodne poslove, Aleksanderu Šalenbergu (Alexanderu Schallenbergu) i njegovom italijanskom kolegi, ministru vanjskih poslova i međunarodne saradnje, Antoniju Tajaniju, koji se nalaze u zajedničkoj posjeti BiH.

Razmjena mišljenja

Sastanak je bio dobra prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, s naglaskom na evropske aspiracije BiH u svjetlu kandidatskog statusa koji je BiH dobila za članstvo u EU.

- Odluka Vijeća EU da dodijeli kandidatski status za članstvo u EU Bosni i Hercegovini bila je prijeko potreban poticaj za stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine i dobar odgovor na trenutne geopolitičke izazove - istakao je visoki predstavnik Kristijan Šmit i izrazio svoja očekivanja prema domaćim akterima “da iskoriste postignuti zamah i to na najbolji mogući način. Evropska unija je još jednom potvrdila svoju opredijeljenost i posvećenost. Šira međunarodna zajednica od vodećih političkih aktera Bosne i Hercegovine ne očekuje ništa manje nego potpuni angažman i opredijeljenost za proces pristupanja EU.

Kontinuirana podrška

Visoki predstavnik Šmit je izrazio svoju zahvalnost ministrima Šelenbergu i Tajaniju na kontinuiranoj podršci njihovih zemalja razvoju Bosne i Hercegovine. Također je iskoristio priliku da zahvali na podršci koju Austrija i Italija pružaju Uredu visokog predstavnika i mandatu visokog predstavnika u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.