OTKRIVAMO

SDA ipak ne želi Vladu FBiH bez svog partnera: Lendo švercuje DF u vlast

Potpredsjednik FBiH je, namjerno ili ne, nespretno otkrio da računaju na to da i DF bude dio vlasti

Lendo: Otkrio ono što se krilo. Avaz

Danijal Hadzovic

12.3.2023

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo u četvrtak je imao sastanak u Ambasadi Njemačke u Sarajevu. Nastojeći biti „diplomatičan“, Lendo je dao vrlo nemuštu izjavu za medije da je blokada riječ koja mu se ne sviđa, da ne može da „jedni hoće, drugi neće“, ali rekao je i jednu zanimljivu stvar - „mi, SDA i DF trebamo da učestvujemo“ (u vlasti).

Najava blokade

SDA zapravo i DF pokušava prošvercovati u vlast. Naime, mjesecima već SDA, nakon što je postizbornim inžinjeringom, prebjezima i kuglicama uspjela osigurati potrebnu većinu bošnjačkih delegata u Domu naroda, tako da jedina može kandidirati potpredsjednika, najavljuje i blokadu uspostavljene parlamentarne većine za izbor nove Vlade FBiH te ultimativno zahtijeva da SDA, SDP i HDZ BiH budu ti koji će formirati novu vlast.

Zanimljivo je da u toj kombinaciji iz same SDA nisu spominjali DF, a sami DF-ovci se protiv toga, također zanimljivo, nisu bunili. I ne samo da se nisu bunili nego su njihovi političari bili glasniji i od samih SDA-ovaca u optužbama za izdaju i navodnu predaju bošnjačkih interesa Dodiku i Čoviću.

Na DF se računa

Ipak, čini se da iz SDA otpočetka najozbiljnije računaju na to da i svojim vjernim saveznicima iz Demokratske fronte udijele nešto vlasti. Razlog zbog kojeg ih nisu spominjali je providan – naime, Dragan Čović i HDZ su više puta eksplicitno naglašavali da jedino DF za njih ne dolazi u obzir kao partner za vlast.

S obzirom na to da je SDA u očajničkoj panici zbog mogućnosti gubitka vlasti, da okolo istovremeno i prijete da se bez njih vlast ne može praviti, ali i mole da ih se u vlast primi, posljednje što im treba je da dižu dodatne tenzije kontroverznim i nepoželjnim saveznikom DF-om.

Naravno, Lendo je, namjerno ili ne, nespretno otkrio da računaju na to da i DF bude dio vlasti. Jednom su ga u vlast već uspjeli prošvercovati, kada je ova stranka, kao dio bošnjačke reprezentacije, ušla u Vijeće ministara 2019. godine.

Potvrda očitog

Svojom izjavom Lendo nam je potvrdio ono što je već odavno bjelodano, da su oni „mi“, odnosno da su SDA i DF jedna te ista organizacija koja djeluje pod dva različita imena, pa je najpravilnije trajno je oslovljavati sa SDfA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.