SJEĆANJA

Alija Muminović, logoraš s ratne fotografije iz logora HVO-a: Reis Kavazović je čovjek mira

Uprkos ličnim iskustvima iz logora, Kavazović nikada nije pokazao ni najmanju želju za osvetom

Muminović s reisom Kavazovićem u logoru 1993. godine. Avaz

Alen Bajramovic

12.3.2023

U jeku napada na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića na portalima i društvenim mrežama pojavila se i njegova fotografija iz perioda kada je bio zatočenik logora HVO-a.

Bila razmjena

Njenu autentičnost potvrđuje Alija Muminović, tadašnji poslanik u Skupštini RBiH i jedan od zarobljenika sa snimka koji se u razgovoru za „Avaz“ prisjetio logoraških dana koje je proveo s tadašnjim muftijom tuzlanskim Huseinom ef. Kavazovićem.

- Ne radi se o fotografiji, već o screenshotu s videosnimka koji je načinila TV Okruga Tuzla polovinom oktobra 1993. godine. Na snimku su, slijeva nadesno, moj brat Ekrem Muminović, ja, pomoćnik komandanta Drugog korpusa ARBiH Salih Kulenović i Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski - kazao je Muminović te dodao da su pregovorima prisustvovali delegacija koja je stigla iz Tuzle, predstavnici ARBiH iz Konjica, a uime HVO-a Mladen Zovko Kuhar, koji ih je i isljeđivao u logoru.

Snimak je nastao za vrijeme pokušaja da se dogovori razmjena zarobljenika koji su u maju 1993. godine zaustavljeni na punktu HVO-a na ulazu u Konjic, a potom sprovedeni u logor.

- Vraćali smo se kao zvanična delegacija Tuzlanskog okruga s razgovora s određenim subjektima i nevladinim organizacijama u Hrvatskoj koje su prikupljale pomoć za BiH. Zaustavljeni smo na samom ulazu u Konjic, možda pomalo i naivno, jer se mogla naći alternativa u povratku. Sjećam se da je u momentu zarobljavanja naišlo nekoliko oklopnih vozila španskog bataljona UNPROFOR-a koja su se zaustavila. S obzirom na to da smo bili civilna delegacija, da nismo imali vojne oznake niti smo bili naoružani, zatražili smo pomoć. Kada je HVO neselektivno zapucao sa svog položaja, jedan metak je u rikošetu pogodio njihovo vozilo. Komandant je zatvorio poklopac, rekao je da će se vratiti po nas, ali nikad se nije vratio - prisjetio se Muminović.

Udar na Bošnjake

Naglašava da, uprkos ličnim iskustvima iz logora, Kavazović nikada nije pokazao ni najmanju želju za osvetom te da je u niz navrata pokazao da se na čelu IZBiH nalazi čovjek mira, a ne sukoba.

- Udar na reisu-l-ulemu je udar na svakog Bošnjaka, na instituciju IZ, koja je kod nas konstanta. IZ je duhovni stub Bošnjaka i svi koji udare na reisu-l-ulemu, a smatraju da će to proći bez odgovora, grdno se varaju - istakao je Muminović.

Dogovorena razmjena

U prvih mjesec protupravno zarobljeni članovi delegacije iz Tuzle izmještani su s jedne na drugu lokaciju u naseljima Zabrđe i Turija, a kraj zatočeništva dočekali su u lokalnoj osnovnoj školi.

- U maloj prostoriji tri sa tri metra nas je bilo 11 zatočenika iz tuzlanske delegacije i jedan francuski novinar, koji se zvao Fransoa. Svaki dan dijelili smo istu sudbinu, dijelili isti rizik da budemo ubijeni, mučeni glađu, nas četvorica smo dijelili jednu konzervu, izvođeni kao živi štit, na sve moguće načine psihički i fizički mučeni - kazao je Muminović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.