NARUŠILA DEJTON

Upućen zahtjev Šmitu da smijeni Lidiju Bradaru

Osim smjene iz ovog Udruženja zatražili su da Bradari bude zabranjen politički angažman

Kristijan Šmit. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

13.3.2023

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata “92-95” 16 april” Ahmići, zahtjeva da Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini smijeni Lidiju Bradaru, predsjednicu FBiH, zbog njenih izjava o ratnom zločincu Dariu Kordiću.

Narušila Dejtonski mirovni sporazum

Podsjećamo, Bradara je odgovarajući na pitanje da li je podrškom Kordiću na neki način podržala i ratni zločin odgovorila: "Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin."

Također je navela kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili "potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna".

Kako su naveli iz Udruženja, Bradara je svojim izjavama narušila Dejtonski mirovni sporazum.

Zabraniti joj politički angažman

- Gospođa Lidija Bradara je pokazala namjeru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Daria Kordića, ratnog zločinca iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i Međunarodna javnost je osudila njezinu djelatnost. Ista količina drskosti i namjere kao i kod dužnosnika iz njene političke stranke, čiji je i ona član, koji već pola decenije blokiraju upis pravosnažnih presuda MKSJ/MRMKS i upis i presude protiv Daria Kordića.

Njezina posljednja izjava dolazi pred obilježavanje 30 godina od počinjenig zločina u Ahmićima zbog čega je presuđen i Dario Kordić, što je izazvalo reakcije žrtava i stanovništa u Srednjoj Bosni, ali i u cijeloj BiH - naveli su iz Udruženja.

Osim smjene iz ovog Udruženja zatražili su da Bradari bude zabranjen politički angažman.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.