SARAJEVO

Krišto nakon sastanka sa Golobom: Slovenija je među najvećim ulagačima u BiH

Poručila je kako se Slovenija zalagala za to da BiH dobije kandidatski status

Borjana Krišto. A. Ovčina

13.3.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, obratila se medijima nakon radnog sastanka sa premijerom Slovenije Robertom Golobom. 

Na početku konferencije Krišto je naglasila kako je veliko zadovoljstvo ugostiti premijera Slovenije u Sarajevu.

Tradicionalno dobri odnosi

- Želim izraziti veliko zadovoljstvo što je predsjednik vlade za prvu posjetu izabrao BiH. Zahvaljujem na iskazanom prijateljstvu koje Slovenija i na takav način iskazuje prema BiH. Sa Slovenijom imamo tradicionalno dobre odnose u svim segmentima, naročito u privrednim odnosima. Direktna ulaganja su među top 3 kada je riječ o stranim ulaganjima - rekla je Krišto.

Poručila je kako se Slovenija zalagala za to da BiH dobije kandidatski status.

Kandidatski status

- Na poseban način mu se želim zahvaliti na svemu što rade kada je riječ o BiH i euroatlantskim integracijama. Želim se zahvaliti na zalaganju Slovenije za dobijanjem kandidatskog statusa. To je nešto što BiH znači, barem u formalno-pravnom smislu smo korak bliže evropskoj porodici. Taj signal i kandidatski status je doista ono što šalje poruku da je mjesto BiH u evropskoj porodici - istakla je Krišto. 

Poručila je kako je Vijeće ministara već radilo na određenim koracima koji se odnose na reforme.

- Imam namjeru potpisati sporazum o pružanju tehničke pomoći BiH za euroatlantski put. Želim reći da sam Goloba informirala o tome da su koraci Vijeća ministara upravo na ovim reformama i da je napravilo korake kada je u pitanju reforma javne uprave, unutarnje tržište, infrastrukturni projekti i ostalo što je potrebno za funkcionisanje pododbora EU i BiH - rekla je Krišto.

Izmjene Izbornog zakona

Ponovila je kako reforme moraju podrazumijevati i izmjene izbornog zakona.

- Na šta mi trebamo obratiti pažnju jeste da radimo na političkim prilikama, unutarnjem dijalogu, s obzirom da je BiH po ustavu država konstitutivnih naroda i drugih građana. Naša obaveza je napraviti ograničene promjene Ustava i izbornog zakona na principima jednakopravnosti sva tri naroda i svih drugih građana - ističe Krišto.

Na kraju, predsjedavajuća Borjana Krišto je naglasila kako je cilj razvijati i regionalnu saradnju.

- U našem fokusu je regionalna saradnja. Želimo jačati regionalnu saradnju, održavanjem dobrih i prijateljskih odnosa sa susjedima kroz postojeće inicijative, uvažavanje i izgradnju mira, dobrosusjedskih odnosa, očuvanje suvereniteta svake zemlje i rješavanje otvorenih ili spornih pitanja mirnim putem - zaključila je Borjana Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.