U SARAJEVU

Helez se sastao sa Mekgahom: Pružanje podrške Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama

Sastanku su prisustvovali i zamjenici ministra odbrane BiH Slaven Galić i Aleksandar Goganović

Sa održanog susreta  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
A. O.

13.3.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez primio je u posjetu brigadnog generala Pamelu Mekgaha (McGahа), komandanticu NATO Štaba Sarajevo, sa saradnicima. Sastanku su prisustvovali i zamjenici ministra odbrane BiH Slaven Galić i Aleksandar Goganović.

Teme sastanka su bile trenutno stanje u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, izazovi sa kojima se suočava odbrambeni sistem, te ključne aktivnosti u narednom periodu.

Sedmodnevna misija

Ministar Helez je među težišnim aktivnostima u proteklom periodu istakao reakciju MO i OS BiH povodom devastirajućih zemljotresa koji su zadesili Republiku Tursku i Siriju, dodavši kako je tim OS BiH proveo sedmodnevnu misiju traganja i spašavanja u najteže pogođenim regijama u Turskoj.

U nastavku razgovora ministar se zahvalio na brzoj implementaciji odluka sa prošlogodišnjeg samita NATO-a u Madridu, te odobravanja Paketa pomoći NATO-a odbrambeno-sigurnosnom sistemu BiH - DCB inicijativa.

General Mekgaha je naglasila čvrstu opredijeljenost NATO Štaba Sarajevo nastavku pružanja podrške MO i OS BiH u daljnjem procesu odbrambene reforme, navodeći da je današnji sastanak prilika da sasluša i razumije koji su to prioriteti MO BiH u budućoj saradnji.

Ispunjenje uslova

Zamjenici ministra Slaven Galić i Aleksandar Goganović su se zahvalili na podršci koju NATO Štab Sarajevo pruža u izgradnji kapaciteta OS BiH, te naveli kako je posvećenost pripadnika OS BiH u mirovnim operacijama pokazatelj da se takva saradnja treba nastavi i u budućnosti.

Na kraju sastanka ministar Helez se još jednom zahvalio na pomoći koju NATO Štab Sarajevo pruža institucijama odbrane te zaključio da MO BiH, i pored svih izazova, ostaje predano ispunjenju uslova ka ponopravnom članstvu u euroatlantske integracije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.