LIJEPE VIJESTI

Novo povećanje penzija od maja: Krajem marta bit će poznat tačan procent

Primanja će im biti veća za najmanje 15 posto te će im retroaktivno biti nadoknađena razlika u odnosu na sadašnjih 11,1 posto za prethodne mjesece

Penzioneri: Tražit će i vanredno usklađivanje. Printscreen

Meliha Smajkic

14.3.2023

Do kraja marta bit će poznato u kojem će tačno procentu penzioneri u Federaciji BiH dobiti svoja uvećana primanja kroz redovno usklađivanje, koje se, prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, vrši svakog 15. aprila u godini.

Za konačno usklađivanje penzija potrebni su zvanični podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) za proteklu godinu, a koji će, kako je to za Fenu potvrdio direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić, biti objavljeni 31. marta.

Teška situacija

Formula za izračun tačnog procenta uvećanja penzija je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Prema dosadašnjim projekcijama, kako smo to pisali, procent po osnovu redovnog usklađivanja u aprilu bi trebao biti 15,67 posto.

Uvećanje penzija za 11,1 posto po osnovu redovnog usklađivanja, podsjetimo, zbog teške ekonomske situacije otpočelo je već u januaru, kada je primijenjen takozvani akontativni model.

No, od maja će penzionerima, definitivno, primanja biti veća za najmanje 15 posto te će im od maja retroaktivno biti nadoknađena razlika u odnosu na sadašnjih 11,1 posto za prethodne mjesece, počevši od 1. januara.

Odluka Vlade

U Savezu penzionera FBiH su najavili da će, ako inflacija nastavi rasti ovim tempom, već u junu tražiti i vanredno usklađivanje penzija, što bi u tom slučaju dovelo do novog uvećanja njihovih primanja.

Kada je riječ o vanrednom usklađivanju penzija, u odnosu na redovno, ta odluka je na Vladi FBiH. Tako Federalna vlada može jedanput u toku godine izvršiti vanredno usklađivanje ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini bila viša od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u budžetu FBiH.

Ti podaci, kako sada stvari stoje, penzionerima idu u prilog.

Cijene divljaju

- Po osnovu vanrednog usklađivanja penzije su bile uvećane za samo 3,5 posto, što smo ocijenili diskriminatornim. Na posljednjem sastanku s Vladom FBiH smo najavili da ćemo tražiti vanredno usklađivanje već u junu ako se ovakvim tempom nastavi rast cijena. Pojedini analitičari iznose da inflacija stagnira, međutim, mi nismo primijetili da je išta postalo jeftinije. Naprotiv, cijene divljaju - kazali su nam iz Saveza.

U savezu su odlučni u tome da neće prihvatiti scenarij kakav se odigrao prošle godine, kada su, praktično, u isto vrijeme donesene odluke i o redovnom i o vanrednom usklađivanju, što je u konačnici dovelo do rasta od svega 11 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.