BRAJAN AGELER

Ambasador OSCE-a u BiH: Pozivamo vlasti u RS da odustanu od uvođenja klevete u zakon

Nezavisni novinari redovno suočavaju s neprihvatljivim zastrašivanjem i pritiscima, rekao je Ageler

Šef Misije OSCE-a u BiH Brajan Ageler. OSCE BiH

N. Aj.

14.3.2023

Ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler), šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, rekao je da je Usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS suprotno s međunarodnim obavezama BiH.

Strah i nepovjerenje

- Politički kontrolisane medijske organizacije svakodnevno jačaju strah i nepovjerenje, dok se nezavisni novinari redovno suočavaju s neprihvatljivim zastrašivanjem i pritiscima koji im ograničavaju sposobnost da igraju svoju vitalnu ulogu u slobodnom društvu. Duboko smo razočarani namjerom nadležnih organa RS da ponovo uvedu krivično djelo klevete u Krivični zakon RS - kazao je Ageler u intervjuu za BUKU.

Kako je kazao, misija OSCE-a u BiH još jednom poziva institucije RS da odustanu od ove ideje, te tim činom pruže podršku otvorenoj, pluralističkoj raspravi, koja je temeljna odlika svakog slobodnog, demokratskog društva.

Korak nazad

- Ovaj potez smatramo jasnim i namjernim korakom unazad, naročito ako se uzme u obzir već loše stanje slobode medija u RS, gdje ionako mali broj slobodnih i nezavisnih medijskih kuća djeluje u veoma nepovoljnom okruženju - naglasio je šef misije OSCE-a u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.