VRIJEĐANJE INTELIGENCIJE

Kako je Sebija "branila" svoj magisterij: Lagala, mahala indeksom, diplomom s kursa...

Mnogo toga je Sebija pokazivala, samo jednog nikako nema – diplome magistra

Sebija Izetbegović: U programu uživo pokazuje svoj indeks. Screenshot

Danijal Hadzovic

14.3.2023

Sebiji Izetbegović zvanično je poništeno zvanje magistra. Odluku koju je donio Senat Univerziteta u Sarajevu lično je potpisao rektor Rifat Škrijelj.

Sebija protiv Sebije

Svemu je prethodila višemjesečna trakavica u kojoj su se, s jedne strane, redali dokazi o brojnim nepravilnostima i sumnjivim stvarima u vezi sa Sebijinim magistarskim radom, dok je s druge  ona sama nudila vlastite „dokaze“ kojim je nastojala potvrditi da je s njenim akademskim zvanjem sve u redu.

Najsporniji detalj bio je njen navodni studij u Zagrebu. Sama Sebija, zajedno sa suprugom Bakirom Izetbegovićem, po tom je pitanju dala nekoliko kontradiktornih izjava koje su nedvojbeno ukazivale da tu nešto debelo smrdi. Tako je Bakir Izetbegović govorio kako mu je supruga, između ostalog, studirala i u Zagrebu, dok je sama Sebija tvrdila da ona u Zagrebu nikad nije studirala.



Ipak, u biografiji od 19. juna 1996. navodi da je u toku specijalizacije provela godinu dana na Klinici “Sveti duh” u Zagrebu, gdje je, kako tvrdi u toj biografiji, završila postdiplomski studij za strance na engleskom jeziku. Međutim, u intervjuu za N1, koji je objavljen 25. maja 2021. godine, jasno je kazala da nikada nije studirala u Zagrebu i da nije bila na postdiplomskom studiju.  

No, u "Faktoru" 4. marta 2022. je pak izjavila:

- Ja nikad nisam ni rekla da sam u Zagrebu završila postdiplomski studij niti da su mi oni izdali diplomu. Ja sam u Zagrebu upisala postdiplomski studij 2. marta 1993. godine – Ultrasound in Clinical Medicine, na engleskom jeziku. Uredno platila, i to dvostruku cijenu, jer mi je prof. dr. Asim Kurjak rekao da moram platiti dvostruko jer sam u Hrvatskoj “stranac”. Pohađala sam nastavu i položila 12 ispita.

 

Rukom upisani predmeti. Avaz

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu slučaj je poprilično razriješio kada je zvanično objavio da „ne postoji dokumentacija na osnovi koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost podataka navedenih u indeksu imenovane“, tj. da je Sebija ikad išta u Zagrebu položila.

Ima indeks, nema diploma

No, zanimljivi ili tačnije rečeno urnebesni su bili dokazi koje je Izetbegović u međuvremenu prilagala u svoju odbranu kao nešto što bi trebala biti potvrda da je s njenom magistarskom naobrazbom sve uredu. Tako je više puta u javnost podvaljivala dokaze o svom doktoratu, valjda računajući da će time zavarati nekoga, iako sam doktorat niko nije ni dovodio u pitanje, nego magisterij koju mu je prethodio.

Potom je Izetbegović, u živom programu Hayata "mahala" s indeksom, iako se indeks može kupiti na trafici svakog fakulteta i on sam po sebi ne kazuje ništa. Naprotiv, upravo je indeks ono što je sporno u slučaju Izetbegović, s obzirom da su se u njemu nalazile ocjene koje nije mogla opravdati.

U konačnici je, nakon što je Senat donio odluku o poništavanju njenog magisterija, Izetbegović je odlučila povući i posljednji očajnički potez u „dokazivanju“ svoje naobrazbe, pa je na TV Hayat došla s „ekskluzivnim“ otkrićem - diplomom za završeni kurs iz ultrazvuka. Kako je to trebalo dokazati valjanost njenog magistarskog studija i diplome, znaju ona i njeni "savjetnici".


Diploma o završenom kursu. Hayat Screenshot

Pored toga, ponudila je dokaz i o svom doktoratu prilažući snimak s njegove odbrane, no da još jednom ponovimo - nije sporan doktorat nego magisterij.

Naravno, uporedo s tim pokrenuta je i hajka prema doktoru Asimu Kurjaku i Rifatu Škrijelju, medijima se prijeima tužbama zbog izvještavanja o nevaljanoj diplomi, itd...

Mnogo toga je Sebija radila, od mahanja indeksom do pokazivanja diploma s kurseva, samo jednog nikako nema – diplome magistra. To nikako da pokaže, kao što ni Medicinski fakultet u Zagrebu nema dokaza o njenom studiranju i polaganju ispita na tom fakultetu Jer, po riječima supruga Bakira ona je u Zagrebu studirala, kao što i po riječima same Sebije ona u Zagrebu nije studirala, tj. studirala je u Zagrebu, pa opet nije, pa ustvari jeste, zavisno od vremena i konteksta u kojem daje izjavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.