ČEGA SE DOSJETILA

Sebija priznala da nema diplomu magistra, ali umjesto nje nudi uvjerenja i rješenja

Razlog za to je, navodi, to što joj diploma navodno nikad nije ni odštampana

Sebija Izetbegović: Uvjerenje umjesto diplome. Avaz

Danijal Hadzovic

14.3.2023

Saga s magistarskom diplomom Sebije Izetbegović se nastavlja. 

Novi "dokazi"

Supruga predsjednika SDA odlučila je ponuditi novi "dokaz" u prilog svom akademskom obrazovanju. No čini se da sa svakim novim "dokazom", Sebija sebe samo dodatno ukopava.

Nakon što je na televiziji mahala indeksom i diplomama s nekakvih kurseva, mnogi su postavljali pitanje zašto Sebija Izetbegović naprosto ne pokaže diplomu magistrice.

Sada se pak oglasila na svom Facebook profilu, priznajući da ona diplomu magistra uopće i ne posjeduje. Razlog za to je, navodi, to što joj diploma navodno nikad nije ni odštampana, no umjesto nje nudi uvjerenja o položenim ispitima.

- Od 1.097 magistara, njih 510 nije podiglo diplomu jer je fakultet nije odštampao niti ih pozvao da je preuzmu. Umjesto toga, fakultet je izdao uvjerenje o položenom magistarskom ispitu koje je magistrima bilo dovoljno i važilo je kao diploma - napisala je Izetbegović na svom Facebooku.

Prvo pitanje koje se nameće je zašto Izetbegović naknadno nije zatražila da joj se diploma odštampa? Ko to ne želi da bude u posjedu fakultetske diplome ako ju je validno stekao.

Nema pečata

Podsjetimo, vezano uz Sebijino uvjerenje, „Avaz“ je prije nekoliko dana objavio dokumentaciju koja otkriva da su na Medicinskom fakultetu u Sarajevu „profesorici“ priznati ispiti koje nikad nije ni polagala na postdiplomskom studiju u Zagrebu.

To potvrđuju i dva lista papira na kojima je rukom upisano deset ispita s ocjenama Sebije Izetbegović, i to na engleskom jeziku, ali bez ikakvog pečata niti ovjere dokumenta. Pobrojane su i ocjene, među kojima su i tri devetke.

Ne zna se ni ko je ni kada rukom ispisao i priložio ove dokumente, za koje je tadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Nedžad Mulabegović izdao uvjerenje u svrhu prijave na konkurs. Tada je munjevito i krenula Sebijina akademska karijera.

O ovome je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo obavijestila Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje već godinu provjerava Sebijinu diplomu, uz sve dokaze iz Zagreba da aktuelna direktorica KCUS-a nije završila postdiplomski studij “Ultrasound in clinical medicine”, niti da joj je na tom studiju izdata bilo kakva diploma.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.