AFERA SKY

Šmrk ostaje u Vojkovićima: Tužilaštvo BiH traži nova tri mjeseca pritvora

Ukoliko pristane na saradnju s Tužilaštvom BiH, mogao bi u narednim danima izaći na slobodu

Arnautović: Ko ga je štitio. Printscreen

Miralem  Aščić

15.3.2023

Admiru Arnautoviću Šmrku, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči za organizirani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca, nasilničko ponašanje i nanošenje teške povrede, pritvor u kojem se nalazi već šest mjeseci istječe u nedjelju, 19. marta.

No, Tužilaštvo BiH je danas podnijelo Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za još tri mjeseca, saznaje "Avaz".

Državni zatvor

Šmrk se nalazi u pritvoru u državnom zatvoru u Vojkovićima, a uhapšen je u septembru prošle godine.

Uhapsili su ga pripadnici MUP-a KS, prema naredbi Tužilaštva. U pritvoru su i članovi njegove grupe Adnan Maglić i Adi Nukić. Sa slobode se, uz mjere zabrane, brani inspektor MUP-a KS Adis Prašović, koji se sumnjiči da je Šmrku odavao informacije.

Naime, Šmrk je uhapšen u sklopu istrage o Sky aplikaciji, a on i članovi njegove grupe imali su zaštićene kodove kako bi dogovarali kriminalne aktivnosti, tvrdi Tužilaštvo.

Prema informacijama „Avaza“, Šmrk bi mogao izaći na slobodu jedin ako pristane na saradnju s Tužilaštvom BiH, tačnije ako prizna ko mu je bila zaštita u pravosudnim institucijama i ko mu je na stiku davao informacije o članovima kriminalne bande nakon otvaranja Sky kodova. Te osobe su ga i štitile od procesuiranja, a Šmrk je informacije prodavao ostalim grupama.

Zanimljivo je, međutim, da je Šmrk proteklih nekoliko dana više puta pozivan da da iskaz tužiocima, međutim, za sada odbija saradnju.

Koristili nadimke

Šmrk i članovi njegove bande, prema navodima Tužilaštva, koristili su Sky aplikaciju za nabavku i kupovinu, držanje i prodaju opojnih droga, pretežno kokaina, ali i ostalih vrsta narkotika.

Šmrk i njegov saradnik Maglić koristili su Sky imena Bendjamin, Rock i Brzi.

Pojedinačno su pribavili protupravnu imovinsku korist koja premašuje iznos od 200.000 KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.