POTPREDSJEDNIK FBIH

Stojanović o optužbama za islamofobiju: Svaki napad na muslimana bit će napad na mene

Ne mislim se nikome pravdati za moje političke stavove, istakao je

Igor Stojanović. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

15.3.2023

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović komentirao je danas, na međunarodni Dan borbe protiv islamofobije, optužbe koje mu se upućuju iz oponentskih političkih krugova u kojima mu se, zbog nekih ranijih izjava, imputira islamofobija. 

Njegov status prenosimo u cjelosti. 

Prije godinu dana niko nije reagirao

- Odlukom UN-a 15.03. se obilježava kao Dan borbe protiv islamofobije. U Bosni i Hercegovini genocid nad pobijenim Srebreničanima, kao i ostali logori tokom rata, bili su organizovani protiv ljudi samo zato što su bili muslimani. Islamska zajednica BiH me nedavno optužila da pokazujem početak islamofobije. Razlog za takav stav Islamske zajednice je moja izjava od prije godinu dana da je za SDA važnija džamija od države. Ta izjava je bila odgovor na pitanje novinara šta mislim o stavu Bakira Izetbegovića da dok su pune džamije, bit će i Bosna jaka. Prije godinu dana baš niko nije reagovao, a danas kada se treba formirati Vlada FBiH, nažalost jeste.

"Ne mislim se nikome pravdati"

Ne mislim se nikome pravdati za moje političke stavove. Njima ću ostati dosljedan. Ali na današnji dan želim reći dok god se bavim politikom da će moja obaveza biti da svaki musliman ima svoja vjerska prava na cijeloj teritoriji BiH. I da svaki napad na bilo kojeg muslimana bit će napad i na mene. Bit će jednakopravan i ne smije mu faliti ništa. Baš kao nijednom drugom vjerniku, ateisti ili agnostiku. Konačni cilj mora biti jednakopravnost. To je Bosna i Hercegovina - naveo je Stojanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.