NAKNADE RASTU NA 630 KM

Nacrt zakona o materijalnoj podršci osobama s invaliditetom danas na Parlamentu FBiH

Cilj Zakona je da osobe s invaliditetom u potpunosti ostvare svoja prava, rekao je Drljača

Drljača: Ostvariti svoja prava. Vlada FBiH

A. O.

15.3.2023

Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH naći će se i Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama s invaliditetom, koji je pripremilo Ministarstvo rada i socijalne politike.

Radi se o Zakonu kojim se na sistemski način uređuje pitanje materijalne podrške osoba s invaliditetom. U pripremi Zakona posebnu saradnju Ministarstvo je ostvarilo sa Vijećem osoba s invaliditetom FBiH.

Mijenjan sedam puta

Važeći Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, mijenjan je sedam puta i u dobrom dijelu je prevaziđen, te se pristupilo izradi četiri potpuno nova zakona, uključujući i ovaj Zakon, kojim se uređuju pitanja zaštite osoba s invaliditetom.

- Cilj Zakona je da osobe s invaliditetom u potpunosti ostvare svoja prava, da ravnopravno učestvuju u svim oblastima, društvenog života: socijalna zaštita, zdravstvo, obrazovanje, sloboda izbora, sport, rekreacija, zapošljavanje i drugim oblastima - kaže ministar Vesko Drljača.

Na ovaj način se, napominje ministar Drljača, djelimično ispravlja višegodišnja nepravda prema osobama s invaliditetom, jer njihove naknade nisu povećavale dugo vremena, posebno u odnosu na skupine ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata.

Također, Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja prvi put je donio Pravilnik o kriterijima i postupku medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja i Jedinstvenu listu invaliditeta za sve osobe s invaliditetom, bez obzira na uslov nastanka, a u skladu s Listom svjetske zdravstvene organizacije.

Osnovica za obračun

Ova dva dokumenta su osnov za ocjene zdravstvenog stanja za sve podnosioce zahtjeva po odredbama ovog Zakona.

Osnovica za obračun novčanih davanja veže se za 80 posto najniže cijene rada u FBiH, koja iznosi 596 KM, tako da je osnovica 434 KM. Ona se usklađuje sa rastom najniže cjene rada.

Visina lične invalidnine za Prvu kategoriju (oštećenje organizma 100 posto) je 40 posto od osnovice i iznosi 173 KM, a za Drugu kategoriju (oštećenje organizma 90 posto) naknada je 30 posto osnovice, odnosno 130 KM.

Novčani iznos

Dodatak za njegu i pomoć Prve kategorije lica koja ne mogu samostalno obavljati osnovne potrebe, mjesečna naknada je 100 posto od osnovice. Za Drugu kategoriju lica koja mogu djelimično obavljati osnovne potrebe, naknada je 50 posto od osnovice. Visina naknade za ortopedski dodatak je 7 posto od osnovice i iznosti 30 KM mjesečno.

Ukupno predloženi maksimalni iznos mjesečne novčane naknade za osobe sa invaliditetom je 630 KM. Do sada je taj ukupni maksimalni novčani iznos bio 403 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.