NIŠTA OD VEĆIH PLAĆA

Nenadić: Obeshrabreni smo današnjim stavom zakonodavne vlasti

Imali smo dvije, tri alternative i bit ćemo uporni za ukazivanje javnosti na važnost ovih izmjena, rekao je

Fena

15.3.2023

Na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nisu uvrštene tačke na kojima su insistirali Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata BiH, a čime bi bilo omogućeno povećanje plaća radnicima do 400 KM. 

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić obratio se  medijima i izrazio žaljenje zbog nedostatka sluha od strane predstavnika vlasti za poboljšanjem položaja radnika.

- Svi skupa smo obeshrabreni današnjim stavom zakonodavne vlasti - rekao je Nenadić.

Nastavljaju borbu

Također je dodao da misli da je glavni razlog zbog kojeg tačke nisu uvrštene na dnevni red nemogućnost osiguravanja većine za usvajanje. 

- Mi ćemo se kao poslodavci boriti. Imali smo dvije, tri alternative i bit ćemo uporni za ukazivanje javnosti na važnost ovih izmjena -  objasnio je Nenadić.

Naglasio je da većina poslodavaca nema ni približnu mogućnost da radncima poveća plaće 400 KM bez usvajanja ovih zakona. 

Umanjeni doprinosi

Podsjećamo, prema predloženim izmjenama dva zakona, na ova povećana neto primanja radnika, privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide direktno radnicima.

Poslodavci i sindikat će nastaviti sa insistiranjem da se na dnevnom redu naredne sjednice uvrste Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.