AVAZ SAZNAJE

Stejt department stavio na crnu listu Osmana Mehmedagića Osmicu

Američki Stejt department stavio je danas na crnu listu Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora OSA-e

Fena

Miralem  Aščić

15.3.2023

Američki Stejt department stavio je danas na crnu listu Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora OSA-e.

Osman Mehmedagić Osmica se dovodi u vezu sa vrhom SDA, a prošle godine je hapšen zbog falsifikovanja diplome i zloupotrebe službenog polužaja.

Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz “Osmorke” , grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

- U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman “Osmica” Mehmedagić (Mehmedagić) zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH . Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS).

OFAC danas imenuje Mehmedagića na osnovu E.O. 14033 za saučesništvo u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, ili direktno ili indirektno uključeno u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.