BLIZAK SDA

Sve afere Osmana Mehmedagića Osmice, čovjeka sa crne liste Stejt departmenta

Osmica je na čelo OSA-e, moćne policijske agencije, imenovan u novembru 2015. godine

Osman Mehmedagić Osmica. Armin Durgut/PIXSELL

Miralem  Aščić

15.3.2023

Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor OSA-e, dospio je na crnu listu Stejt departmenta.

Mehmedagić je, kako se navodi, iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz Osmorke, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

U korist SDA

- U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman “Osmica” Mehmedagić (Mehmedagić) zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta RS - nadovi se u izvještaju Stejt departmenta, između ostalog.

To da je na crnoj listi Stejt departmenta samo je šlag na tortu.

Osmica je na čelo OSA-e, moćne policijske agencije, imenovan u novembru 2015. godine. To znači da je na toj poziciji proveo skoro osam godina, od toga četiri godine u tehničkom mandatu.

Naime, na stotine je njegovih aferima i zlupotreba službe kojom je rukovodio po uputama bračnog para sa Poljina. Bakira i Sebije Izetbegović, inače predsjednikom Stranke demokratske akcije i prve dame u Bošnjaka.

Pištolj vs. mobitel

Jedan od prvih skandala Osmice je taj što je na sjednicu Zajedničke komisije za nadzor nad radom te agencije došao naoružan, što je "Avaz" objavio u julu 2017. godine.


Osman Mehmedagić s pištoljem. Avaz

Kasnije su to režimski mediji pokušali demantirati da je riječ o mobitelu, ali slika koju smo objavili, najbolji je pokazatelj, da li se radilo o mobitelu ili pištolju.

Osmica je bio i akter afere „Vehabije“, u kojoj je pokušao, koristeći radikale, poput Jasmin Mulahusića uvući u cijelu priču i stranu službu Hrvatske i Slovenije.

No, to je ubrzo raskrinkano.

Osmica je bio akter afera „BH Pošta“, „Snimak“ i „Diploma“.

U oktobru 2020. godine protiv njega je podignuta optužnica za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a zbog istog se teretio Muhamed Pekić, rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e. Nakon godine procesa, oslobođen je pravosnažno.

Zloupotreba položaja

Njima se na teret stavljalo da su tokom avgusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, u svrhe privatnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Osman Mehmedagić Osmica tokom suđenja. Avaz

Bio je optužen i u aferi „Sigurnosne provjere“ za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Ta optužnica tada je obuhvatila je i Selmu Cikotića, tadašnjeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Optužnicom je obuhvaćen i Muriz Druškić, koji je i član Komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima bezbjedonosnih provjera.

Riječ je o malverzacijana u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka bezbjedonosnih provjera za policijske i državne službenika. No, Sud je odbacio optužnicu Tužilaštva BiH.

Tajna diploma

Osmica je u junu 2021. godine u okviru predmeta koji se vodi zbog „diplome“ koju je Američki univerzitet u Tuzli izdao direktoru OSA-e i bio i uhapšen, ali mu je Sud odbio odrediti pritvor.

Sumnja se da uopće nema diplomu, koju je tokom predaje Komisiji za nadzor nad radom OSA-e proglasio tajnom.

Osman Mehmedagić Osmica prilikom hapšenja. Armin Durgut / PIXSELL

Istraga Tužilaštva i dalje traje, iako je utvrđeno da su iskidane stranice i ubačene nove s njegovim imenom.

Sada već bivši direktor OSA-e bio je i akter afere „Snimak“, koja se odnosi na razgovor s tadašnjom glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Ove audiosnimke objavio je portal "Avaza" 17. i 18. septembra prošle godine.

Novinari "pod mjerama"

- Ja imam službu koja analizira, ja dam njima oni sve provjere. Mi znamo kada je on zvao onog Aščerića (Miralem Aščić, novinar "Avaza"). Mi znamo kada je ovaj njega Aščerić zvao, sve mi znamo – kaže Osmica na drugom snimku, u trajanju od 40 minuta.

Osmica je osim toga priznao da su “pod mjerama”, osim novinara "Avaza", i novinari, "Klixa", FTV-a, FACE TV-a, Al Jazeere...

Govoreći na snimku o Avdi Avdiću, Osmica je rekao:

- Ja kada sam imenovan za direktora, on me sreo na cesti i rekao „šta je vi paraobavještajci“. Ja ga nabio nogom i ganjao ga dole. On je onda išao u Ambasadu SAD, FUP, SIPA-u, podnio krivičnu prijavu.

No, Osmica je akter do sada najveće afere, koja se odnosi na Sky aplikaciju i njegovu vezu s Elvisom Keljmendijem i Denisom Stojnićem, ali i ostalim osobama gdje se tvrdi da im je pomogao.

Zaštita od procesuiranja

Čak su tokom hapšenja Bojana Cvijetića, tadašnjeg savjetnika Dragana Mektića, pronađeni povjerljivi podaci OSA-e. Nedugo zatim uhapšen je šef OSA-e u Banjoj Luci Robert Radonjić.

Ugledni istraživački novinar Slobodan Vasković navodio je ranije u svojim tekstovima da će Cvijetić biti uhapšen i pritvoren. On je mjesecima prije hapšenja otkrivao njegove rabote. Osim toga, Vasković je najavio i hapšenje grupe Elvisa Keljmendija, ali i objavio poruke između njega i članova narkogrupe u kojima se spominje ime Osmana Mehmedagića Osmice.

Vasković u svojim tekstovima mjesecima tvrdi da je Elvisu Keljmendiju šef Mehmedagić i da ga je Osmica godinama štitio od procesuiranja. Zanimljivo je da to direktor OSA-e nije negirao.

Ali, Mehmedagić mora dokazati i porijeklo novca kako je kupio kuću u Sarajevu od vlasnika „Vatre“ Šaćira Ćedića i čijim je parama kupio vozilo od Asima Sarajlića za suprugu Amelu Šehović.

"Ja sam Osmicin čovjek"

Elvis Keljmendi, kada su ga specijalci MUP-a pretresali zbog sumnje da je prijetio novinarima „Avaza“, glasno je pred svjedocima vikao: ”Pustite me, ja sam Osmicin čovjek, zovite Mehmedagića, morate me pustiti”, što se na kraju i dogodilo.

Mehmedagić je rođen 1962. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Nekadašnji je pratilac Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH, a u OSA-i je rukovodio odjelom za tajno praćenje i dokumentovanje ove Agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.