CRNA LISTA

Iz Tužilaštva BiH za "Avaz": Šta će biti s Osmanom Mehmedagićem nakon sankcija SAD

U odnosu na Osmana Mehmedagić, postoji i predmet koji je od ranije u radu, kada bude donesena tužilačka odluka, javnost će biti informirana

Osman Mehmedagić. Printscreen

M. Aš.

16.3.2023

U Tužilaštvu BiH postoji u radu predmet kojim su obuhvaćene sve pravne i fizičke osobe koje dospiju na crnu listu, te se provjeravaju dostupni navodi o nezakonitim aktivnostima ovih osoba, koje bi mogle biti predmet istrage iz nadležnosti Tužilaštva BiH.

Ovo je komentar  iz ove institucije na odluku SAD da na crnu listu stave donedavnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmicu i da li će Tužilaštvo izvršiti sve provjere.

U odnosu na Mehmedagić Osmana, postoji i predmet koji je od ranije u radu, kada bude donesena tužilačka odluka, javnost će biti informirana.

Podsjećamo, SAD su Osmicu na listu stavile jer je, kako se navodi, zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju u državnom vlasništvu u korist svoje stranke, Stranke demokratske akcije (SDA).

 -  Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi ličnog i stranačkog bogaćenja. Ova aktivnost odražava širi obrazac ponašanja Mehmedagića i SDA da koriste položaje na vlasti za ličnu i stranačku korist - navodi se.

Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz “Osmorke”, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.