OPĆINSKI SUD U SARAJEVU

Osuđen Besim Gljiva, organizator Čevljanske koride: Izvlačio novac iz mjesne zajednice

On je pričinio štetu u iznosu od 14.634,80 KM

Besim Gljiva. Avaz

S. S.

16.3.2023

Nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivnje, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Besima Gljivu zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pronevjera u službi, te ga osudio na uslovnu kaznu.

Gljiva je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS).

Optuženi se tereti da je od 2014. do 2018. godine u svojstvu predsjednika Mjesne zajednice "Gajevi" u općini Ilijaš, bez saglasnosti i odluka Mjesne zajednice raspolagao novcem koji je prikupljen od više firmi koje su uplaćivale za potrošnju vode i instalaciju novih priključaka sa vodovne mreže Mjesne zajednice Gajevi.

- Tako je pričinio štetu u iznosu od 14.634,80 KM. Istovremeno, tereti se i da je sebi uzeo novac sa računa Mjesne zajednice u iznosu od 3.800 KM. Optuženi je već vratio iznos od 8.434 KM, dok će preostali dio, u iznosu od 10.000 KM vratiti u roku od godinu dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnjom opoziva uvjetne osude - navode iz Tužilaštva KS.

Podsjećamo, Besim Gljiva je bio predsjednik Upravnog odbora Čevljanske koride.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.