PROBLEMI

Sjemena skuplja, mnogi dižu ruke od proizvodnje: Poljoprivrednici čekaju poticaje

Izašao je nacrt programa o raspodjeli sredstava za 2023. godinu i čekamo da se zvanično usvoji, kazao je Bićo

Proljetna sjetva počinje u aprilu. Facebook

17.3.2023

Poljoprivrednici u FBiH očekuju da Vlada FBiH usvoji program poticaja za ovu godinu do početka aprila, kada počinje proljetna sjetva. Ukoliko se to ne desi, sjetva će za mnoge poljoprivrednike biti upitna. Usljed nemara vlasti i brojnih poskupljenja, poljoprivrednici dižu ruke od ove djelatnosti, a građani BiH u prodavnicama kupuju uvozno voće i povrće.

Imaju obećanje

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kazao je za „Avaz“ da su sjemena skuplja i do 50 posto, dok je cijena đubriva na istom nivou kao prošle godine.

- Ako ne bude isplate, teško će se krenuti u sjetvu. U svakom slučaju bi sjetva bez poticaja mogla biti slaba, s manje đubriva i lošim sjemenima zbog nedostatka sredstava - kazao nam je Bićo.

Kako je dodao, poljoprivrednici imaju obećanje da će sredstva biti dodijeljena do kraja ovog mjeseca.

- Izašao je nacrt programa o raspodjeli sredstava za 2023. godinu i čekamo da se zvanično usvoji na Vladi FBiH i da se krene s isplatama. Trenutno još nema ništa, imaju neka obećanja da će to biti do kraja mjeseca i da će se početi plaćati četvrti kvartal kako bi ljudi mogli kupiti repromaterijal i krenuti u sjetvu - istakao je Bićo.


Bićo: Čekamo isplatu. Avaz

Čekaju isplatu

Na isto upozorava i Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH. Kaže da se u ovom periodu nabavljaju sjemena koja se zadužuju kod poljoprivrednih apoteka ili drugih organizacija te se uzimaju na odgođeno plaćanje čekajući isplatu četvrtog kvartala.

- U takvoj smo situaciji da, kada kupujemo sadni materijal na odgođeno plaćanje, naravno da nam je i cijena povećana i ne postoji mogućnost za pregovor u cijeni da bismo platili avansno - rekao je Kahriman.


Kahriman: Onemogućen pregovor o cijeni. Printscreen

Trenutno je u fokusu nabavka sjemena, a nakon toga slijedi nabavka đubriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.