SKY MU OMČA OKO VRATA

"Avazov" dosje: Zašto je Osmica završio na crnoj listi Stejt departmenta!

Diplomu proglasio državnom tajnom, u OSA-u zaposlio Kalimera, sina Bisere Turković, sestru Muhameda Pekića

Stojnić i Mehmedagić: Fotografirani u centru grada. AVAZ

Miralem  Aščić

17.3.2023

Dajte mi dokaze, izjavio je iznenađeni Osman Mehmedagić Osmica, donedavni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i aktuelni penzioner kojeg su SAD stavile na crnu listu uz teške optužbe za zloupotrebe u radu, prije svega, da je radio za interese SDA!

Lažna diploma

Ali krenimo redom. Dokaza je mnogo.

Prva na spisku aferima je Osmicina diploma. Nezakonito nabavljena i nelegalna. Da je sve čisto, ne bi je Osmica proglasio tajnom kada je tražio drugi mandat od Komisije za nadzor nad radom ove službe.

„Osmica proglasio svoju diplomu državnom tajnom“, glasili su naslovi svih medija u BiH i regionu 8. jula 2020. godine.

Nekoliko mjeseci ranije „Avaz“ je objavio dokumente da je Osmica „uskrsnuo“ među studentima Američkog univerziteta u Tuzli.

Tadašnji direktor OSA-e tako se ukazao pod rednim brojem 7. upisanih studenata, ali je ustanovljeno da je riječ o falsificiranom rukopisu.

Na prvom spisku studenata upisanih u matične knjige Mehmedagića nije bilo, što potvrđuju dokumenti u koje je “Avaz” imao uvid.

Ukazao se pod rednim brojem 7 umjesto studenta Mujakovića. AVAZ

List sa spiskom od 22 studenta kasnije je istrgnut i dopisan je novi spisak s Mehmedagićevim imenom. Umjesto studenta Damira Mujakovića, upisan je tako Mehmedagić, a po novom spisku, umjesto 22 studenta, ukazala su se 23, među kojima i Osmica. Zbog afere “Diploma” je i hapšen.

Osmicin mandat obilježila je i skandalozna odluka da Edina Aladžuza Kalimera zaposli u tajnu službu. O tome je “Avaz” pisao u maju 2018. godine.

Zaposlio Kalimera i Bebu

Kalimero je sarajevski imitator, rijaliti učesnik, gatara i pjevač.

Kalimero: Tajni agent sa stažem gledanja u kašike. Facebook

Posao je dobio zahvaljujući dugogodišnjem poznanstvu s Osmicinom suprugom i folk pjevačicom Amelom Šehović-Mehmedagić.

Osim toga, Osmica je u OSA-u zaposlio i sina tadašnje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković Alija Turkovića zvanog Beba.

Ali Turković: Kako je dobio posao u Kataru. Facebook

Nedavno mu je produžen mandat oficira za vezu u rangu savjetnika ove sigurnosne agencije u Ambasadi BiH u Dohi, glavnom gradu Katara.

Osmica se, također, pobrinuo za zapošljavanje Amine Pekić, sestre Muhameda Pekića, njegovog prljavog obavještajca, u MVP-u BiH.

Pekić s lažnim dokumentima

Da stvar bude gora, Pekić je s lažnom diplomom s Američkog univerziteta radila u Misiji BiH u Briselu. Ona je pod istragom Tužilaštva BiH i suspendirana je.

Među dokazima je i akt Tužilaštva BiH kako je potrošio je 300.000 maraka više nego što je zaradio, što je pokazala finansijska istraga koju je naredilo Tužilaštvo BiH.

Mehmedagić je u gotovom novcu isplatio 120.000 maraka Šaćiru Čediću, vlasniku lanaca kafića “Vatra” u Sarajevu, za kuću koju je od njega kupio 2017. godine. Radi se o kući od 94,40 kvadrata koja se nalazi u Posavskoj ulici u Sarajevu.

Za renoviranje kuće i izgradnju bazena utrošeno je dodatno oko 160.000 KM. Renoviranje kuće i automobil platio je kešom.

Međutim, ono što je boljka za Osmicu je Sky aplikacija.

Cvijetić s dokumentima OSA-e

Poruka SAD je vrlo jasna: „Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama radi ličnog i stranačkog bogaćenja.“

A kada je krenuo Sky, u skoro svakoj od poruka koje su uspjeli dešifrirati njemačka tajna služba i američki FBI upecali su se Osmicini ljudi i prvi saradnici. Dešifriranjem ovih poruka pao je i Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Cvijetić, kod kojeg su tokom pretresa kuće nedavno pronađeni i tajni dokumenti iz OSA-e, naveden je u akciji „Transporter“ kao organizator šverca kokaina iz Albanije i Crne Gore u BiH, a zatim na tržište EU.

Ali Cvijetić nije jedini koji je usko sarađivao s OSA-om, zbog čega je pokrenuta posebna istraga. Na spisku osoba koje su sarađivale s narkokartelom su i Osmicini savjetnici. Jedan od njih je, prema pisanju novinara Slobodana Vaskovića, dugogodišnji uposlenik OSA-e Muriz Druškić.

Riječ je o osobi koja je bila optužena zajedno s Mehmedagićem u aferi „Sigurnosne provjere“, ali je Sud BiH tada odbio potvrditi optužnicu.

Druškić je, da stvar bude jasnija, na prijedlog Mehmedagića, imenovan u Drugostepenu komisiju za odlučivanje o žalbama za sigurnosne provjere, iako je u momentu imenovanja bio penzioner s ugovorom o djelu u OSA-i BiH.

Ovaj poslušni obavještajac ključni je Osmicin čovjek kada se iz policijskih struktura trebaju ukloniti osobe koje ne žele igrati kako Osmica svira. Među njima su brojni uposlenici Ministarstva sigurnosti, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e, ali i MUP-a KS.

Uhapšeni Radonjić

Zbog Skya i saradnje s kriminalcima uhapšen je i prvi čovjek OSA-e u Banjoj Luci Robert Radonjić.

Međutim, Osmici je veliki teret i Elvis Keljmendi, koji je hapšen u akciji „Rez“, prema nalogu Tužilaštva BiH, a povezan je s trgovinom narkoticima.

Elvis Keljmendi i Stojnić: Osmica ih čuvao. Facebook

Indikativno je da su se više od deceniju krili pravi zaštitnici Nasera Keljmendija, a da Osman Mehmedagić, kao direktor OSA-e, ni Nasera ni Elvisa nikada nije želio proglasiti prijetnjom po nacionalnu sigurnost, što je isključiva nadležnost direktora ove agencije.

Zanimljivo je i da je novinar Vasković najavio hapšenja ove narkogrupe, gdje se spominje ime Osmana Mehmedagića Osmice.

Vasković je u svojim tekstovima mjesecima tvrdio da je Elvisu Keljmendiju šef Mehmedagić i da ga je Osmica godinama štitio od procesuiranja. Zanimljivo je da to tadašnji direktor OSA-e nije negirao. Isto važi i za Denisa Stojnića, s kojim je povezan Osmica i čiji je bio zaštitnik. O tome govore i njihove zajedničke fotografije. Osmica je duboko povezan i s pritvorenim Admirom Arnautovićem Šmrkom. Sve su to dokazi koje su SAD uzele u razmatranje.

Zovite Osmicu, ja sam njegov čovjek

Elvis Keljmendi, kada su ga specijalci MUP-a pretresali zbog sumnje da je prijetio novinarima „Avaza“, glasno je pred svjedocima vikao: ”Pustite me, ja sam Osmicin čovjek, zovite Mehmedagića, morate me pustiti”, što se na kraju i dogodilo.

Kako je "završen" Abdulah Skaka

- Abdulaha smo izglasali, mi smo odigrali. Ja došao sa Zdravkom Stojnićem kao u “Kumu”. Traca ih tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. Osmica (Osman Mehmedagić) obišao Zdravku babu, obećali neke stvari i završili. Za jedan glas je došao za gradonačelnika - rekao je Asim Sarajlić na snimku prije tri godine, zbog čega je bio optužen za namještanje izbora predsjednik KO SDA Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.