NEPOVJERENJE I NAPETOST

Iz Delegacije EU za "Avaz": Prijetnje secesijom su neprihvatljive, Dodik se treba držati obećanja

Pozivamo predsjednika Dodika da odbaci jalovu retoriku podjela, kazao je glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH

Milorad Dodik. Printscreen

Nerma Ajnadžić

17.3.2023

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik opet je zaprijetio secesijom. Ovaj put uslovljava domaće i međunarodne političare upisom državne imovine BiH u vlasništvo manjeg bh. entiteta.

Glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig u izjavi za portal „Avaza“ naglasio je da su prijetnje secesijom neprihvatljive, neutemeljene i nerealne.


Glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig. Printscreen

- Doprinose klimi nepovjerenja i napetosti. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je koalicioni sporazum i javno potvrdio opredjeljenje za rad na evropskim integracijama Bosne i Hercegovine. Pozivamo ga da se drži svojih obećanja. Pozivamo predsjednika Dodika da konstruktivno djeluje na ispunjavanju evropskih težnji građana Bosne i Hercegovine, radi na unapređenju kvalitete života u ovoj zemlji i odbaci jalovu retoriku podjela i skretanja pažnje koja stoji na putu ostvarenja značajnog potencijala Bosne i Hercegovine. Evropska unija je nedvosmisleno posvećena teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine – istakao je Koenig.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.