ODRŽANA KONFERENCIJA

Čović najavio sastanak s Nikšićem: Formiranje Vlade FBiH očekuje se do 6. aprila

Napravit ćemo sporazum i definirati odnose između dva stranačka bloka, bez obzira da li su u pitanju resori ili neki drugi odnosi, rekao je Čović

Čović: Sastanak s Nikšićem. Avaz

M. Smajkić

17.3.2023

Lider HDZ-a Dragan Čović tokom današnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i formiranje vlasti na nivou Federacije.

Tokom obraćanja medijima na današnjoj konferenciji on je rekao da će se sastanak između njega i lidera SDP-a Nermina Nikšića održati naredne sedmice.

- Informirali smo se međusobno o tome šta smo uspjeli uraditi o implementaciji izbornih rezultata. Iznio sam podatke šta ćemo uraditi oko Vlade FBiH. Sastanak između dvije grupacije koje su potpisale sporazum na nivou BiH iz FBiH, Nikšić i ja, će se održati u petak 24. marta u Mostaru - rekao je Čović.

Formiranje vlasti 

Poručio je kako je plan da se kompletno formiranje vlasti na svim nivoima završi do kraja aprila.

- Napravit ćemo sporazum i definirati odnose između dva stranačka bloka, bez obzira da li su u pitanju resori ili neki drugi odnosi. Oko toga smo dali informacije i kako vidimo dinamiku oko kantona koji nisu izvršili imenovanja. Trebat će nekog nadmudrivanja, ali uvjeren sam da će do 6. aprila biti završeno - ističe Čović.

Sporazum bi, rekao je, Čović trebao "definisati sve ono što će otkloniti bilo kakav nesporazum, pogotovo, u javnosti" .

Ugraditi resore 

- Želimo u taj sporazum ugraditi precizno sve one resore u Vladi FBiH, svaku instituciju i da znamo kako svaki od dva bloka ima obavezu prema toj instituciji, personalno, ali i sadržajno. To bi naslonili na onaj sporazum koji smo na razini BiH potpisali samo za ove dvije strane. Što se tiče kako izbjeći SDA, ja stvarno nikog ne izbjegavam, jer mi imamo partnere s kojima idemo u vlast kao što smo i do sada imali partnere. A kao što vidite možda će to na razini kantona biti potpuno drugačije. Znači niko nikoga ne izbjegava, stvaramo jedan ambijent međusobnog povjerenja - rekao je Čović.

Rekao je i da, što se njega tiče, povjerenje sa SDA je izgubljeno.

- Moguće da će doći vrijeme kada će se to promijeniti. Znači, danas SDA niko ne izbjegava, ali pokušavamo da ova parlamentarna većina koja će po meni imati broj ruka koje je dobila predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, da će pratiti Vladu FBiH. Trebat će tu još nadmudrivanja, ali sam uvjeren da ćemo do 6.aprila taj posao završiti - rekao je Čović.

Stvaranje ambijenta 

Kazao je da resori nisu poznati te da mu se čini da će se teško dogovoriti oko bilo kakvih promjena.

Dodao je da je cilj stvoriti ambijent kako bi se u miru donosile odluke, da se ne "pada" na spinove o novim temama, već se baviti reformama i budućnošću. 

Dobio većinsku podršku 

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH danas je izabralo Božu Ljubića za predsjednika Glavnog vijeća, a Josipa Merdžu za glavnog sekretara.


Čović tokom današnjeg obraćanja: Glasali smo. Avaz

Potvrdio je to nakon sjednice Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH.

- Glasali smo i Ljubić je dobio većinsku podršku, uz tri glasa protiv, dok je Merdžo dobio jednoglasnu podršku. Niko nije osporio kredibilitet, integritet i iskustvo Ljubića. Ja sam zamolio i Ljubića i Merdžu da ostanu jedno vrijeme dok sam i ja tu, da završimo političke projekte koje smo počeli. Koncepcija se vodi da pokušamo do lokalnih izbora završiti sve političke procese kako je u interesu HNS-a - kazao je Čović.

Dogovoreno je, dodao je, da bude formirano i 16 odjela u HNS-u.

Protiv izbora Ljubića glasali su predstavnici HDZ 1990, dok je Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka bio suzdržan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.