POMOĆ UGROŽENIMA

Drugi konvoj Crvenog križa Federacije BiH danas otputovao za Tursku

Akcije Crvenog križa nastavljaju se i u narednom periodu, kako bi se što više pomoglo ugroženom stanovništvu Turske i Sirije

Drugi konvoj pomoći. Crveni Križ FBiH

A. O.

17.3.2023

Drugi konvoj Crvenog križa Federacije BiH danas je otputovao za Tursku s robom za uspostavljanje kampova za prihvat osoba koje su ostale bez svojih domova.

Donacija u vrijednosti od 510.000 KM sadrži 33 stambena kontejnera i osam montažnih kućica, šatore, električne grijalice, agregate, rasklopive krevete i stolice, vreće za spavanje, higijenske pakete i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno s građanima sakupljala na osnovu potreba Turskog Crvenog polumjeseca.

Prvi konvoj 

Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca otišao je prvi konvoj Crvenog križa FBiH u vrijednosti od 500.000 KM.

- Kao i prethodni put, posjetit ćemo regiju Hataj, koju su zahvatili zemljotresi i tom prilikom ćemo se ponovo sastati s nešim kolegama iz Turskog Crvenog polumjeseca. Namjeravamo poslati i treći konvoj humanitarne pomoći i upravo je to jedan od razloga zbog čega u Tursku ovog puta putuje visoka delegacija Crvenog križa. Neophodno je utvrditi dalje korake, kako bi se na što bolji način radilo na ublažavanju patnji naroda koji je preživio razorne zemljotrese - istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

Delegaciju Crvenog križa čine predsjednik i generalni sekretar Crvenog križa FBiH Husein Kličić i Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa općine Kalesija Safet Šahmanović, a pridružit će im se i načelnik Općine Kalesija Sead Džafić.

Provođenje kampanje 

Podsjećamo, tokom marta provodi se i kampanja „Niste same za žene i djevojke u Turskoj i Siriji“, čiji je cilj prikupiti što više higijenskih paketa. Paket podrške može se ostaviti u svim lokalnim organizacijama Crvenog križa širom Federacije BiH.

Također, Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM za stanovništvo ugroženo usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro-račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo). Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno blizu 500.000 KM.

Akcije Crvenog križa nastavljaju se i u narednom periodu, kako bi se što više pomoglo ugroženom stanovništvu Turske i Sirije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.