IZJEDNAČAVANJE ZLOČINA

Porodice ubijenih Ahmićana ogorčene: Počela nelegalna izgradnja spomenika hrvatskim žrtvama

Očekujemo da će nadležne službe poduzeti zakonom definisane i propisane mjere, naveli su

Mjesto gdje se gradi nelegalno spomen-obilježje. Facebook

D. H.

18.3.2023

Udruženje građana žrtava rata '92-95. "16. april" Ahmići upozorava da je u naselju Buhine kuće, u blizini Viteza, počela nelegalna izgradnja Spomen-obilježja žrtvama hrvatske nacionalnosti bez izdatih dozvola općinskih i federalnih organa vlasti nadležnih da se očituju po ovom pitanju.

- Očekujemo da će nadležne službe poduzeti zakonom definisane i propisane mjere, kako bi se zaustavilo samovlašće pojedinaca ili grupa, a kojim bi se dodatno zakomplikovali komšijski odnosi.

Kao porodice ubijenih Ahmićana sa pravom se pitamo, da li se pozicioniranjem ovolikog broja obilježja u naselju Ahmići na magistralnoj cesti nastoji izjednačiti masakr učinjen u Ahmićima koji je presuđen u Hagu kao udruženi zločinački poduhvat sa žrtvama koje su nastajale u toku ratnih dejstava između vojnih formacija na prvim linijama borbe.

Uvažavajući svaku nevinu ubijenu žrtvu, dužni smo poštovati zakone ove države, ispoštovati zakonom propisane procedure za izgradnju, a pogotovo objekata koji provociraju osjećaje ubijenih na drugoj strani", poručili su iz Udruženja.

Ukoliko se nastavi nelegalna izgradnja Spomen-obilježja u narednom periodu na području općine Vitez bez izdatih dozvola od nadležnih općinskih i federalnih organa, Udruženje građana žrtava rata '92-95. "16. april" Ahmići najavljuje izgradnju Spomen-obilježja uz magistralnu cestu, na području Mjesne zajednice Ahmići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.