RAZLIČITE FAZE

Od SDA preko A-SDA do NES-a i ponovne simbioze sa SDA: Sve logičke nedoslijednosti krajiških pobunjenika

NES, nekadašnja A-SDA, vratila se tamo gdje je i počela, zajedno s onim koji su ih istjerali iz stranke

Nermin Ogrešević i Rifat Hozanović. Printscreen

18.3.2023

Nakon izbora 2006. godine Stranka demokratske akcije je napravila brojne rezove u Krajini. Mjesto na stranačkim funkcijama su izgubile brojne do tada poznate osobe u toj stranci.

Razlog tome je bilo to što je bivši predsjednik SDA rahmetli Sulejman Tihić insistirao da u Unsko-sanskom kantonu koaliciju formiraju SDA i SDP. Tada su brojni zvaničnici iz Krajine rekli „ne“ Tihiću i poručili da neće formirati koaliciju sa „bivšim komunjarama“.

Tihića su ti zvanični optužili da je odstupio od principa prvog predsjednika te stranke rahmetli Alije Izetbegovića. Neki od njih su tada istjerani iz stranke i početkom 2008. godine od buntovnika se formira Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA).

Hozan i Ogrešević kao konstanta

Stranka je prolazila kroz različite faze i u vrhu stranke su bili brojni ljudi, ali ono što je bila konstantna je da su, sad već višedecenijski načelnik Cazina Nermin Ogrešević te osoba koja iz sjene upravlja svim procesima Rifet Hozanović poznatiji kao Hozan, također iz Cazina, uvijek bili osobe koje su skoro o svemu odlučivale.

A-SDA je vremenom doživljavala rast, pa se od krajiške priče uspjela proširiti i na neke druge kantone, prvenstveno kroz spajanje sa Strankom za narod BiH, čiji je predsjednik bio poznato lice u politici Zenice Ramo Isak, poznat kao dugogodišnji partner SDA, kako u Zenici, tako i u ZDK.

Ipak, sav fokus stranke, uprkos izletima u druge kantone, uvijek je bio na Krajini i kantonalnom nivou vlasti. Iako su u SDA smatrani odmetnicima i odnos je uvijek bio pun tenzija, formiranje većine ove dvije stranke nije nikad bilo strano u tom kantonu. Riječ većina, a ne koalicija, je bila najbolji opis za odnose između SDA i A-SDA za vrijeme njihovog vladanja ovim kantononom, ali vlast je bila preča od međusobnih odnosa. Međusobno nadmudrivanje je trajalo dugo vremena, direktorske funkcije i ministarska mjesta su bili ključ, a pokušavalo se uporno i sa podmirivanjem zastupnika kako bi ili prešli u njihovu stranku ili na suptilan način prešli u nezavisne, a zapravo neformalno bili dio druge strane.

Podrška Bećiroviću

2018. godine odnos snaga u Krajini se znatno mijenja i A-SDA pruža podršku kandidaturi Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva, a kasnije se i pravi koalicija u ovom kantonu sa onim što su nekada nazivali „bivše komunjare“. Ispred bilo kakvih principa, kao što je ranije bio slučaj sa SDA, i sa SDP-om je postavljeno formiranje vlasti. Valja naglasiti i da je ova stranka od 2008. godine do 2018. godine, od vrlo konzervativne stranke, prešla u neku klasičnu stranku desnog centra, pa je saradnja s „bivšim komunjarama“, nakon godina tenzija sa SDA donekle i imala smisla.

No, ni ta većina sa SDP-om nije toliko lagodno išla, pa se budžet prošle godine usvajao na način da je zastupnik Anel Šahinović, koji je bio teško bolestan i nalazio se u Turskoj na liječenju, iz bolnice online glasao kako bi se usvojio budžet. Tri mjeseca nakon toga je zastupnik Šahinović preminuo.

Kako bi napravili potpuni otklon od SDA, A-SDA 2021. godine pravi ribreding, pa pod izgovora spajanjem s NBL-om, formira Narodni evropski savez, kako ne bi više ni ime podsjećalo na njihovu nekadašnju stranku. Ova stranka na Općim izborima ponovo jasno, među prvim, staje iza kandidature Denisa Bećirovića, nekada za njih mrskog komunjare, a nakon izbora pristaju da učestvuju u formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou.

Povratak na staro

Ipak, oni uviđaju da njihovi partneri nemaju toliku moć u Unsko-sanskom kantonu, pa pokušavaju izvući što je više moguće na višim nivoima vlasti, a nakon neuspjeha u tome na državnom nivou napuštaju vlast.

Uprkos ribredingu i otklonu od SDA, kantonalne organizacije NiP-a i Naše stranke im daju nevjerovatno dobar argument da se vrate na taj put. Neshvatljivo su iz NiP-a i NS počeli da pregovaraju sa SDA o formiranju vlasti, a kada su shvatili da ih partneri izigravaju oni se uključuju u igru, a obzirom da imaju daleko više zastupnika od ove dvije stranke za SDA su puno bolji partner. SDA također uživa u koalicijama sa najjačim konkurentskim strankama, jer tako te stranke gube biračke tijelo, dok SDA ima stabilnu bazu glasača. Tako se NES, nekadašnja A-SDA vratila tamo gdje je i počela, zajedno s onim koji su ih istjerali iz stranke.

Petnaest godina ove krajiške grupe bi se moglo opisati kroz četiri faze: od konzervativnih pobunjenika; preko vlasti s neprijateljima radi vlasti; ribrendinga i istinskih principa do ponovne simbioze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.