GOSTOVAO NA FACE TV

Nermin Ogrešević: Sporazum s Trojkom i dalje važi

Dodao je i to da ne žele biti u sendviču između "Trojke" s jedne, i SDA i DF-a

Ogrešević: Krajina je mirna. Printscreen

E. A.

18.3.2023

Lider Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević, gostovao je na Face TV, te tom prilikom je ocijenio veoma važnim činjenicu da je formirana Vlada USK koja će imati dvotrećinsku podršku u Skupštini USK.

- Mislim da je to glavno obilježje formirane koalicije u USK (SDA, NES, SBiH i DF)", rekao je večeras Ogrešević gostujući na Face TV-u.

Period nestabilnosti

No, kako je naveo, do toga nije došlo preko noći ili naprasno.

- Mi jesmo bili opredijeljeni izrazito da formiramo sa svojim partnerima (Osmorka) vlast i većinu u USK. Međutim, jednostavno nije išlo. Mislim da USK nije trebao još jedan period nestabilnosti i nemogućnosti da se rade ozbiljni poslovi.

Jednostavno, na neki način uz sve naše napore i nerazumijevanje u konačnici naših partnera, mi smo bili u situaciji da formiramo ovu parlamentarnu većinu", pojasnio je Ogrešević.

Osvrnuo se i na to da li će se ova nova koalicija iz USK preliti i na federalni nivo.

- Mi nismo vodili takve razgovore niti smo preuzeli bilo kakve obaveze u tom smislu kad je u pitanju razgovor oko formiranja parlamentarne većine u USK. Imamo potpisan sporazum sa našim partnerima na nivou FBiH i mi smo se dosad držali tog sporazuma -

Prema njegovim riječima, taj sporazum i dalje važi, "mada ga je "trojka" prekršila formiranjem državne vlasti bez nas sa Dodikovim SNSD-om i Čovićem. 

Nisu prihvatljiva rješenja

- Ali, evo, mi se držimo sporazuma koji je još uvijek na snazi u FBiH - istakao je.

Dodao je i to da nisu ušli sa bilo kakvim kalkulacijama.

- Nama je pitanje ustava, i FBiH i države, i državne imovine nadstranačko. I svako zadiranje u ustavne promjene, da li na nivou entiteta ili BiH, za nas je vrlo bitno pitanje - naveo je Ogrešević.

Naši stavovi su poznati, rekli smo da je jedini naš uslov - ako dođe do intervencije visokog predstavnika - za nas nisu prihvatljiva jednokratna rješenja samo za ovaj trenutak", potcrtava Ogrešević.

SDA zna naše stavove

Na pitanje je li ga u Sarajevu, gdje je prije nekoliko dana i potpisan sporazum o formiranju vlasti u USK, lider SDA Bakir Izetbegović pitao hoće li sa SDA i na federalnom nivou, Ogrešević kaže:

- SDA je upoznata s našim stavovima i mi se toga držimo. Imamo potpisan sporazum, imamo obaveze prema našim partnerima, tako se ponašamo i tako ćemo se ponašati - kazao je.

Dodao je i to da ne žele biti u sendviču između "trojke" s jedne, i SDA i DF-a, s druge strane. 

- Mi imamo svoje stavove. Svjesni smo svog kapaciteta i uloge - navodi Ogrešević.

Mirna Krajina

Ističe i to da je odgovornost za stanje u državi, osim SDA, snose i HDZ BiH, a naročito SNSD.

- Mišljenja smo da barem u FBiH naši partneri moraju pokazati taj novi kvalitet. U ovom trenutku je sigurno - imamo partnere - "osmorku". Samo što mi nismo "trojka", mi smo blok NES-SBiH", istakao je Ogrešević.

Dodao je da nije optimističan u pogledu rokova o kojima je jučer govorio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, da će Vlada FBiH biti formirana do 6. aprila.

- Krajina je mirna. A mirna Krajina - sigurna Bosna. Mislim da su građanima već bile dosadile dosadašnje krize na rubu parlamentarne većine u USK - dodao je Ogrešević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.