U CENTRU GRADA

Žana Gauk iz Banje Luke za "Avaz": Huligani napadaju aktiviste, policija odbija pomoći

Dva policijska automobila su stala tu, a za njima je došlo tridesetak huligana koji su napali aktiviste, navodi Gauk

Gauk: Aktivisti bježe i kriju se. Printscreen

Piše: Eldar Abaz

18.3.2023

Nakon napada na LGBT aktiviste u Banjoj Luci, za portal "Avaza" je komentirala ovu situaciju novinarka Žana Gauk koja se našla na licu mjesta. 

- Trenutno ispred policijske postaje Banja Luka nema nikoga, ali su se u nekom trenutku čula skandiranja koja su neprijatna i prijeteća. Nekoliko policajaca je izašlo i reklo da će zaštititi novinare, mada ne vjerujem da bi iko u ovom trenutku pokušao pružiti bilo kakvu zaštitu - započinje Gauk.

Izostala pomoć policije

Dodala je i to da policija danas nije željela da radi svoj posao, kada su napadnuti aktivisti. 

- Aktivisti su mi danas javili da su napadnuti, a nakon toga sam dobila i audiosnimak koji je jeziv, gdje se čuje kako ih progone - ističe Gauk.

Kako kaže, događaj koji je trebao danas da se desi je odgođen jer je policija zabranila bilo kakvo okupljanje. 

- Nakon saznanja da se događaj neće desiti, aktivisti su otišli na neformalno druženje gdje je došao policijski inspektor i rekao da moraju da se raziđu. Postavljeno mu je pitanje da li mogu računati na njegovu zaštitu, tj. policijsku zaštitu, on je rekao da im se ne može pružiti nikakva zaštita - navodi Gauk.

"Ona nije naša"

Kazala je i to da nakon što su izašli iz prostorija, došlo je do napada. 

- Dva policijska automobila su stala tu, a za njima je došlo tridesetak huligana koji su napali aktiviste. Policija nije reagovala uopšte. Među prisutnima su bili Vanja Stokić i Ajdin Kamber, koji nisu uspjeli da pobjegnu. Vanju su huligani uhvatili i bacili preko zida, nakon što prisutni građani nisu dozvolili da ona prođe pored njih i sakrije se. Govorili su "ona nije naša". Ajdina su pretukli, razbili su mu flašu od glavu. Huligani su nastavili da trče za ostalim. Patrola policije koja je bila tu, odbila je pomoći aktivistima, nakon što su Vanja i Ajdin tražili da pomognu - ispričala je Gauk za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.