OPĆINA DVOR

U blizini planirane lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada mogu se dogoditi jaki zemljotresi

U okviru studije određeni su parametri opasnosti od zemljotresa na lokaciji Centra, objašnjeno je iz Fonda

Rezultati ove studije biće korišteni kao podloga za sprovođenje protivpotresnog projektovanja i izgradnju. Printscreen

SRNA

19.3.2023

Lokacija Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u općini Dvor nalazi se u relativno slabo tektonski aktivnom području, ali se u blizini nalaze mnogo aktivnije zone izvora zemljotresa, u kojima se mogu dogoditi i jaki potresi, poput onog u Petrinji, pokazuju rezultati studije opasnosti od zemljotresa.

Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško saopćio je da su stručnjaci Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu predstavili u Fondu rezultate studije opasnosti od zemljotresa za skladište nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Krškog na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju.

- U okviru studije određeni su parametri opasnosti od zemljotresa na lokaciji Centra. U tu svrhu izrađen je i korišten katalog zemljotresa za područje radijusa 200 kilometara oko lokacije, na osnovu kojeg je proučena historijska i novija regionalna opasnost od zemljotresa, s detaljnijim opisom zemljotresa (seizmičnosti) lokalnog područja (do 50 kilometara) - objašnjeno je iz Fonda.

Osim kataloga, u određivanju opasnosti od zemljotresa, korišteni su i podaci dobijeni proučavanjem lokalnih i regionalnih rasjeda, kao i rezultati mjerenja sa seizmološke stanice na lokaciji Centra i geofizičkih istraživanja.

Rezultati ove studije bit će korišteni kao podloga za sprovođenje protivpotresnog projektovanja i izgradnju.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže na lokaciji Trgovska gora na području općine Dvor, na granici sa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.