"AVAZ" SAZNAJE

Dao opširnu izjavu Tužilaštvu BiH i SIPA-i: Ko je želio likvidirati Mateja Živkovića

Zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH lani teško ranjen u atentatu u Sarajevu

Živković: Dva puta pucano na njega. AVAZ

Miralem  Aščić

20.3.2023

Matej Živković, zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH, koji je teško ranjen u atentatu u Sarajevu prije godinu, dao je, kako saznaje „Avaz“, opširan iskaz Tužilaštvu BiH i SIPA-i, a u kojem je iznio ozbiljne optužbe na račun svojih kolega u Komisiji.

Ima policija

Živković tvrdi da su mahinacije u radu Komisije, a na koje je ukazivao, bile motiv za pokušaj njegovog ubistva. On je mjesecima bio u bolnici pod policijskom zaštitom, a nedavno se vratio na posao. I dalje ga čuva policija.

U svom šokantnom iskazu podsjeća na to da je upravo u vrijeme pokušaja njegovog ubistva, koje do danas nije razriješeno, intenzivno sarađivao s Tužilaštvom BiH i SIPA-om na slučajevima iz njegove ekspertize i nadležnosti Komisije za vrijednosne papire FBiH.

On izražava otvorenu sumnju da je sve što je tražio unutar Komisije, preko pojedinca ove ustanove, dojavljivano osobama protiv kojih se vode postupci u slučajevima gdje je svjedočio.

Posljednji takav materijal je, ističe Živković, tražio na dan ranjavanja, odnosno 16. marta 2022. godine.

Nema interesa

Živković u izjavi na gotovo šest stranica, a koja je u posjedu „Avaza“, vrlo direktno dovodi u vezu ono što mu se dogodilo s njegovim višegodišnjim ukazivanjem na nezakonite aktivnosti i zloupotrebe bivših i sadašnjih članova Komisije za vrijednosne papire (KVP).

Faksimil izjave koju je dao Tužilaštvu i SIPA-i. AVAZ

- Dan prije moga stradanja, tog drugog pokušaja ubistva, na sjednici Komisije kroz raspravu sam shvatio da među mojim kolegama naprosto nema interesa ni volje da dekriminaliziramo KVP te da moje argumente jednostavno ne žele čuti. Zato sam čak javno kazao da odustajem od svojih nastojanja. No, već je bilo kasno. Sutradan sam ustrijeljen - napisao je Živković.

Koji su razlozi

- Držim do toga da imam dovoljno razloga sumnjati da je motiv za dvostruki pokušaj ubistva koji sam preživio moje odstranjivanje iz Komisije i sprečavanje mog učešća u radu i donošenju odluka, odnosno pokušaj da se dovedem u situaciju u kojoj bih odlučivao u uvjetima neposredne životne ugroženosti - napisao je Živković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.