KINESKI PROIZVOĐAČ

U FBiH u upotrebi glukometri koji bi mogli biti kobni za djecu

U pitanju su glukometri čija se mjerenja ne podudaraju, niti sa senzorom koje dijete nosi u sebi, niti sa drugim glukometrima

Sporni aparati se u Kantonu Sarajevu dijele od prošle godine. Printscreen

H. J. I.

20.3.2023

U Federaciji BiH trenutno su u upotrebi glukometri koji bi mogli biti izuzetno šteti za djecu oboljelu od dijabetesa. Umjesto da nalože neovisnu provjeru spornih uređaja, institucije odgovornost za njihovu upotrebu prebacuju s jednih na druge.

U pitanju su glukometri čija se mjerenja ne podudaraju, niti sa senzorom koje dijete nosi u sebi, niti sa drugim glukometrima, a sporni aparati se u Kantonu Sarajevu dijele od prošle godine kada je Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao ugovor sa firmom "Bauerfeind".

45 pokazuje odstupanje

Od 62 podijeljena aparata u Sarajevu, čak 45 pokazuje odstupanje.

Kantonalno udruženje oboljelih od dijabetesa smatra da kineski glukometri "Medisign GH82" nisu nikako ni trebali biti nabavljeni jer se ne nalaze bazi Medavala - međunarodnog registra uređaja i bazu podataka za aparate za merenje krvnog pritiska, mjerenje glukoze u krvi i puls i sl.

Zbog netačnog mjerenja i ukoliko se ne reaguje pravovremeno, ovi glukometri kod pacijenata mogu uzrokovati hipoglemičnu komu, a zatim i smrt.

Roditelji se obraćali nadležnima

Roditelji djece koja boluju od dijabetesa a koji su svoja iskustva podijelili za AlJazeeru i kojima su podijeljeni sporni aparati, obraćali su se domovima zdravlja, ali ih oni upućuju na adresu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, dok se oni pozivaju na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U zvaničnom uputstvu stoji da se uređaji mogu testirati uz originalnu tečnost, ali ona nije došla uz podijeljene uređaje jer uređaj nije registrovan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.