PARLAMENTARNA SKUPŠTINA

Prijedlog dopune Krivičnog zakona BiH vraćen komisiji na ponovno razmatranje

Naime, poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu

Sa današnje sjednice. Fena

H. J. I.

20.3.2023

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Demokratske fronte Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, uputio Ustavnopravnoj komisiji tog doma da ga ponovno razmatra i sačini novi izvještaj.

Nije prihvaćeno negativno mišljenje komisije

Naime, poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, kojim se predviđa kažnjavanje narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine, nego su joj ga vratili na ponovno razmatranje.

Danas je obustavljen zakonodavni postupak za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, koji je predložio poslanik Denis Zvizdić.

U skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma, to se dešava nakon što nadležna komisija, u ovom slučaju Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, dva puta Domu dostavi negativno mišljenje o nekom zakonskom prijedlogu.

Predloženi zakon imao je za cilj da trajno osigura materijalnu podršku za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata svih reprezentativnih selekcija i sportista pojedinaca, te da se osigura trajno finansiranje izgradnje i održavanja sportskih objekata kroz poseban Fond koji će biti uspostavljen.

Zakon o zastavi BiH

Poslanici su se danas, u drugom krugu, izjašnjavali o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić i nisu ga podržali.

Predloženi zakon predviđao je da se riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima "institucije Bosne i Hercegovine".

Usvojen je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: "Nabavka i funkcionalnost ličnih dokumenata", kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: "Upravljanje troškovima fiksne i mobilne telefonije u institucijama BiH".

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma, čime je i završena današnja sjednica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.