UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA

Najavljeno poskupljenje komunalija u Banjoj Luci

Banjalučani će grijanje za stan od 60 kvadrata plaćati oko 18 maraka više

Najavljeno poskupljenje komunalija u Banjoj Luci. BHRT

S. S. / BHRT

21.3.2023

Nakon poskupljenja struje u RS početkom godine, Banjalučane očekuju poskupljenja svih komunalnih usluga: grijanja, vode i odvoza smeća. Ovo je već predložila gradska administracija, a očekuje se da će ove sedmice takva odluka biti potvrđena na vanrednoj sjednici Skupštine grada. Građani ogorčeni, kažu: „Obećanja su bila da neće poskupjeti ništa od predloženog“, piše BHRT.

Banjalučani će grijanje za stan od 60 kvadrata plaćati oko 18 maraka više, dok će odvoz smeća, voda i kanalizacija ubuduće biti skuplji za oko dvije do 3 marke mjesečno.

Drugačija obećanja

Građani kažu da su negdje i očekivali ovo, nakon što je i struja poskupjela od 1. januara. Međutim, ogorčeni su jer obećanja gradske administracije prošle godine nisu išla u ovom pravcu.

U Gradskoj upravi, međutim, tvrde da su zahtjevi za poskupljenje bili znatno veći, ali da će dvije trećine negativnog efekta poskupljenja grad preuzeti na sebe. Ističu da je jedan od razloga i veća cijena struje za komunalna preduzeća od 3 miliona KM.

- Od 58 posto koliko je zahtjev za povećanje grijanja, mi smo prihvatili 19 posto i kao takvo usmjerili na skupštinu grada, dok će za odvoz otpada i kanalizaciju biti potrebno izdvojiti dvije do tri KM za prosječno domaćinstvo - pojašnjava Bojan Kresojević, gradski menadžer.

Najavljena poskupljenja i u drugim gradovima 

U udruženjima potrošača smatraju da je prvo trebalo da se vidi koliko je bilo realno da određena komunalna usluga poskupi, te da je trebalo obratiti pažnju na socijalno najugroženije.

- U svim ostalim gradovima u RS su najavljena poskupljenja komunalnih usluga valjda iz razloga silnih poskupljenja koja nam se dešavaju, da li je sve iz prijeke potrebe, ne znam, ali o svim ovim poskupljenjima tek treba da razmatra Savez za zaštitu potrošača - kaže Murisa Marić iz Udruženja građana Don, Prijedor.

Veće cijene komunalnih usluga posljednje su u nizu poskupljenja, nedavno je povećana cijena registracije vozila, dok se cijene hrane mijenjaju na dnevnom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.