"AVAZ" SAZNAJE

U akciji SIPA-e na području Zenice i Sarajeva uhapšeno osam osoba

Danas su u Republici Sloveniji započeti pretresi na više od 70 lokacija u okviru kojih je planirano lišenje slobode više od 50 osoba

ILUSTRACIJA / AVAZ

Miralem  Aščić

21.3.2023

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu:SIPA) danas su, u sklopu Međunarodne operativne akcije „ATM“, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija, a, kako saznaje portal „Avaza“, već je uhapšeno osam osoba.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pod nadzorom Tužilaštva BiH

Pretresi se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

Uz pomoć EUROJUST-a

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e na području Bosne i Hercegovine, danas su u Republici Sloveniji započeti pretresi na više od 70 lokacija u okviru kojih je planirano lišenje slobode više od 50 lica.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.

Aktivnosti Zajedničkog istražnog tima su realizovane uz pomoć EUROJUST-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.