ZNAČAJAN ISKORAK

Nešić i Satler potpisali Pravilnik o kontakt tački BiH za saradnju s EUROPOL-om

Ovim se otklanja posljednja prepreka u odnosu na operativnost, rekao je Nešić

Potpisan sporazum - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Nerma Ajnadžić

21.3.2023

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, kao i predstavnici policijskih agencija danas su potpisali Pravilnik o radu i operativnoj saradnji nacionalne zajedničke kontakt tačke za BiH za saradnju s EUROPOL-om.

Kako je ministar Nešić u svom obraćanju medijima istakao, današnjom verifikacijom Pravilnika o radu učinjen je veliki korak za BiH, jer će olakšati pridruživanje Evropskoj uniji.

- Ovim se otklanja posljednja prepreka u odnosu na operativnost. Policijska saradnja je oblast koja se posljednjih godina najbrže razvijala u mnogim državama. A zajednička policijska saradnja putem međunarodnih organizacija nameće se kao neminovnost - kazao je Nešić, između ostalog.

Težak put

Dodao je da je pređen težak put dogovaranja u proteklih 10 godina.

- Ali, uspjeli smo. Doprinijela je posebno Delegacija EU i ambasador Satler. Do ovog dogovora moglo je doći ranije, ali, kao što naš narod kaže, nikad nije kasno. Želim da ovim putem razgovora i kompromisa nastavimo dalje, a sve u interesu konačnog pristupanja EU - naglasio je Nešić.

I ambasador Satler istakao je važnost ovog koraka prema punoj implementaciji strateške saradnje EUROPOL-a i BiH.

- Pravilnik je rezultat iznad svega posvećenosti rada i službenika Ministarstva sigurnosti uz našu podršku. Još dva koraka su preostala. Prvi podrazumijeva donaciju informatičke opreme koju osigurava EU. Drugi je rekonstrukcija prostorija također finansirana iz sredstava EU. Radovi treba da budu gotovi do maja - rekao je Satler.

Sporazum stupio na snagu prije 6 godina

Naglasio je da je prije šest godina sporazum s EUROPOL-om stupio na snagu.

- Ne moram ni naglašavati koliko je važna saradnja s EUROPOL-om u kontekstu krivičnih djela. Priroda organiziranog kriminala je transnacionalna, BiH može biti samo na dobitku od saradnje s EUROPOL-om - naglasio je Satler i dodao da je zahvalan Nešiću za njegovu opredijeljenosti da ovaj proces dovede do kraja u maju ove godine.

Osvrnuo se na kandidatski status BiH u članstvo EU za koji je rekao da se ne može potcijeniti.

- To je novo poglavlje u našim životima. BiH će imati sve instrumente na raspologanju za borbu protiv organiziranog kriminala. Time se vraća povjerenje građana BiH.

Sigurnosne prijetnje su globalne prirode, zato su ovakvi oblici saradnje jako važni. Sigurnost ostaje u fokusu članstva i procesa pridruživanja, ali tu su i druge teme iz oblasti prava - poručio je, između ostalog, ambasador Satler.

Operacionalizacija sporazuma

Pravilnik je potpisala i šefica Odjeljenja za strategije i vanjske odnose EUROPOL-a Patricia Silveira.

- Zadovoljstvo je biti ovdje i EUROPOL vam se zahvaljuje za poziv da prisustvujemo.

Današnji događaj predstavlja veliki korak ka punoj operacionalizaciji sporazuma koji je potpisan s EUROPOL-om. Hvala EU Delegaciji za kontinuiranu podršku ovom procesu - rekla je.

Poručila je da se moramo zajedno boriti protiv kriminalnih prijetnji, kako bismo osigurali sigurnost.

- Udruživanje snaga sada je važnije nego ikada. Ova saradnja je još intenzivnija i ostaje glavni prioritet u radu EUROPOL-a. Vidimo snažnije učešće i angažman BiH.

U 2023. BiH učestvuje u 12 operativnih akcija, a u dvjema je imala jednu od vodećih uloga o pitanju trgovine narkotocima i krijumčarenja migranata. Ponavljam spremnost EUROPOL-a agencijama za provođenje zakona u BiH. Računajte na nas - istaknula je Silveira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.