ODRŽAN SASTANAK

Udruženja žrtava rata iz BiH insistiraju da arhiv Haškog tribunala bude trajno smješten u BiH

Predstavnici udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa i žrtava i svjedoka genocida te Žene Podrinja sastali su se s Abubakarom Tambaduom

S održanog sastanka. Avaz

Alen Bajramovic

21.3.2023

Predstavnici Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja žrtava i svjedoka genocida te Žene Podrinja danas su se sastali sa sekretarom Međunarodnog rezidulanog mehanizma Abubakarom Tambaduom (Abubacarr Tambadou).

Brojne presude

Prema riječima predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida, tema sastanka je zatvaranje ureda rezidualnog mehanizma u Sarajevu, ali i pitanje arhiva Haškog tribunala koji se nalazi u Hagu.

Polemika o smještaju arhiva, u kojem se nalaze milioni stranica teksta, ogroman broj presuda i dokumenata, pa i onih tajnih službi, historijska je građa koja daje sasvim jasnu sliku o dešavanjima na području bivše Jugoslavije, a posebno u BiH devedesetih godina.

Dok udruženja žrtava rata iz BiH konstantno insistiraju da arhiv Haškog tribunala bude trajno smješten u BiH, njegove dijelove svojataju i Srbija i Hrvatska.

Spominje se Njujork

Međutim, za sada ne postoji takva spremnost, već se Hag i Njujork spominju kao gradovi u kojima bi arhiv bio trajno pohranjen, a da istraživačima, historičarima i ostalima iz zemalja regiona pristup digitalnom arhivu bude omogućen putem tzv. informativnih centara. Jedan takav centar otvoren je u sarajevskoj Vijećnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.