O STANJU LJUDSKIH PRAVA

Izvještaj State Departmenta: Sankcije spriječile Kajmaković da postane glavna tužiteljica, Novalić iskoristio pandemiju

Govoreći o pravosuđu, istakli su da imenovanja u pravosuđu nisu bila zasnovana na zaslugama, a da je odgovornost sudija i tužilaca bila niska

Entoni Blinken. AP

H. J. I.

21.3.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) objavio je novi izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu.

U izvještaju se spominje i BiH. 

Izvještaj, bar njegov dio, govori i o korupciji, a State Department navodi kako zakoni u BiH predviđaju kazne za korupciju zvaničnika. Međutim, Vlada ‘nije efikasno implementirala zakon niti je korupciju u javnosti postavila kao ozbiljan problem’.

- Vlasti BiH tokom godine nisu usvojile važne antikorupcijske zakone, kao što su Zakon o sprečavanju sukoba interesa i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Bilo je brojnih prijava o korupciji u vladi tokom godine. Sudovi nisu procesuirali slučajeve korupcije na visokom nivou, a u većini okončanih predmeta izricali su uslovne kazne. Državno tužilaštvo je tokom godine podiglo samo jednu optužnicu za korupciju na visokom nivou, protiv Rejhana Rakovića, uposlenika tužioca Granične policije BiH i predsjednika Komisije za provođenje postupka zapošljavanja, zbog nezakonitog traženja i primanja novca od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH - navodi se u izvještaju.

Dalje se u izvještaju o korupciji ističe kako su se zvaničnici često nekažnjeno upuštali u koruptivne radnje.

- Korupcija je i dalje rasprostranjena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama. Posebno je bila rasprostranjena u sektoru zdravstva i obrazovanja, procesima javnih nabavki, lokalnoj upravi i procedurama zapošljavanja u javnoj upravi.

Ured za borbu protiv korupcije

Vlada ima mehanizme za istragu i kažnjavanje zloupotreba i korupcije, ali je politički pritisak često sprečavao primjenu ovih mehanizama. Posmatrači su smatrali da je policijska nekažnjivost široko rasprostranjena, a postojali su i stalni izvještaji o korupciji u državnim i entitetskim službama sigurnosti. U okviru svih policijskih agencija postoje istražne jedinice za unutrašnje poslove. Tokom cijele godine, uglavnom uz pomoć međunarodne zajednice, vlada je obezbjeđivala obuku za policiju i bezbjednosne snage osmišljene za borbu protiv zlostavljanja i korupcije i promoviranje poštovanja ljudskih prava. Priručnici za obuku na terenu za policijske službenike također uključuju komponente obuke iz etike i borbe protiv korupcije - navodi se.

Kao lidera u borbi protiv korupcije SAD ističu Ured za borbu protiv korupcija Kantona Sarajevo, na čelu sa Erduanom Kafedžićem.

- Kancelarija za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo i dalje je lider u borbi protiv korupcije. Tokom godine, ova kancelarija je uspješno prikupljala i verificirala imovinske izjave javnih službenika, pružajući važan poticaj sposobnosti javnosti da otkrije neobjašnjivo bogatstvo i promoviše integritet javnih službenika - ističe se.

Navode da je u KS usvojen i Zakon o suzbijanju korupcije Kantona Sarajevo, te da je njime Ured proširio svoje aktivnosti na prevenciju sukoba interesa i zaštitu uzbunjivača.

Dio izvještaja posvećen Diani Kajmaković

Govoreći o pravosuđu, istakli su da imenovanja u pravosuđu nisu bila zasnovana na zaslugama, a da je odgovornost sudija i tužilaca bila niska.

- Mnoštvo državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih administracija, od kojih svaka ima ovlasti da donosi zakone i propise koji utječu na poslovanje, stvorilo je sistem kojem je nedostajala transparentnost i koji je pružao mogućnosti za korupciju. Struktura vlasti na više nivoa dala je korumpiranim zvaničnicima široke mogućnosti da traže "naknade za usluge", posebno u institucijama lokalne vlasti - ističe se.

Dio su posvetili i sankcioniranoj tužitaljici Diani Kajmaković.

- U septembru je vlada SAD sankcionisala zamjenicu glavnog tužioca Dianu Kajmaković zbog korupcije. Ona se miješala u slučajeve kako bi zaštitila kriminalce, uključujući trgovce narkoticima. Kajmaković je bila kandidat za glavnog tužioca, a sankcije protiv nje gotovo su onemogućile njeno imenovanje.

Nakon toga, Ured disciplinskog tužioca BiH podnio je zvaničnu prijavu protiv Kajmaković zbog korupcije, zloupotrebe službenog položaja i drugih povreda. Do okončanja disciplinskog postupka, Prvostepeno disciplinsko vijeće VSTV-a donijelo je odluku 31. oktobra da odobri prijedlog Ureda disciplinskog tužioca za suspenziju Kajmaković - istakli su.

Dalje navode kako analitičari smatraju da pravni okvir za prevenciju korupcije zadovoljavajući na gotovo svim nivoima vlasti i pripisali su odsustvo krivičnih gonjenja visokog profila nedostatku političke volje.

Izvještaj o korupciji: Novalić iskoristio pandemiju da kupi neupotrebljive respiratore

- Mnoge institucije na državnom nivou zadužene za borbu protiv korupcije, kao što je Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije, imale su ograničena ovlaštenja bez izvršnih ovlasti i ostale su nedovoljno resursne. Rukovodstvu u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine nedostajali su poticaji i politička volja za promjene, a ponekad su se miješali u pravne procese. Bilo je indicija da je pravosuđe pod političkim uticajem, a VSTV je u oktobru 2021. godine razriješio glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić zbog nepravilne vođenja sistema upravljanja predmetima i provođenja Zakona o zaštiti tajnih podataka. Odgovornost sudija i tužilaca je bila niska, a imenovanja često nisu bila zasnovana na zaslugama. VSTV je proizvoljno koristio izuzetke u smislu etničke pripadnosti i nije dao dovoljno obrazloženja za odluke o imenovanju.

Također se smatralo da su rađeni generalno neefikasni i predmeti političke manipulacije, što je često rezultiralo uslovnim kaznama ili zatvorskim kaznama ispod obaveznih minimalnih uslova. Do kraja 2021. godine, entitetska tužilaštva RS podigla su 35 optužnica za koruptivna djela. U entitetu FBiH podignuto je ukupno 185 optužnica. Prema Transparency Internationalu, sankcije za koruptivna krivična djela su niske i nisu adekvatne ozbiljnosti krivičnog djela i stoga nisu odvraćajuće. Sudski postupci su bili izuzetno dugi, a u slučajevima korupcije na visokom nivou traju u prosjeku četiri godine - ističu.

Na kraju su se dotakli i premijera FBiH Fadila Novalića.

- Pandemija COVID-19 je zloupotrijebljena za različite koruptivne aktivnosti; jedan od najznačajnijih slučajeva odnosio se na nabavku neupotrebljivih respiratora iz Kine u vrijednosti od približno šest miliona dolara. U Federaciji BiH za korupciju 2020. godine optuženi su premijer Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević i direktor Civilne zaštite Fahrudin Solak - navodi izvještaj o korupciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.